Koninklijke onderscheiding aanvragen


25-05-2016 Wilt u iemand voordragen voor een Koninklijke onderscheiding? Doe dit dan voor maandag 1 augustus 2016 bij de gemeente.
Iedereen kan iemand voordragen voor een Koninklijke onderscheiding door een verzoek in te dienen bij het bestuurssecretariaat. Een Koninklijke onderscheiding is een blijk van waardering van de koning voor personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Een Koninklijke
onderscheiding moet worden aangevraagd bij de burgemeester van de gemeente waar degene die men wil voordragen woont.

Termijn

Als de aanvraag bedoeld is voor de `Algemene Gelegenheid' (de lintjesregen op Koningsdag), dan moet de aanvraag 1 augustus door de burgemeester ontvangen zijn. Gaat het om een andere datum, dan geldt een termijn van vijf maanden.

De procedure

De burgemeester beoordeelt het voorstel en overlegt zo nodig met de aanvrager. Dan wordt bij justitie en politie nagevraagd of degene die wordt voorgedragen van onbesproken gedrag is. Dan gaat het verzoek naar de commissaris van de Koning. Daar wordt het voorstel getoetst en vervolgens, met
een advies, naar het Kapittel voor de Civiele Orden doorgestuurd. Het Kapittel adviseert de minister. Als de minister vindt dat de onderscheiding kan worden verstrekt, gaat er een voordracht naar de Koning. Als de uitslag bekend is, worden de commissaris van de Koning en de burgemeester op de
hoogte gesteld. In principe wordt de onderscheiding uitgereikt door de burgemeester van de gemeente waar de persoon die de onderscheiding krijgt, woont. Daar kan op verzoek vanaf worden geweken.

Informatief gesprek

Om te beoordelen of een aanvraag al of niet kansrijk is, kan er een informatief gesprek plaatsvinden voordat de aanvraag wordt ingediend. U kunt daarvoor een afspraak maken of telefonisch contact opnemen met het bestuurssecretariaat op telefoonnummer 0228-534160.

Meer informatie

De uitgebreide beschrijving en de juiste formulieren voor het aanvragen van een Koninklijke Onderscheiding vindt u op www.stedebroec.nl. U kunt ook contact opnemen met het bestuurssecretariaat, telefoonnummer 0228-534160 of u kunt een e-mail sturen naar judith.klooster@sed-wf.nl.