Ledenbijeenkomst Vluchtelingen: 25 mei 9.30-12.15 uur Amersfoort

Op woensdag 25 mei organiseert de MOgroep voor heer leden een bijeenkomst over het Vluchtelingenvraagstuk. Locatie is Regardz De Eenhoorn in Amersfoort. Aansluitend is de Algemene Leden Vergadering van de MOgroep.

Vluchtelingen

In 2015 hebben naar schatting 50.000 vluchtelingen asiel aangevraagd in Nederland, en ook dit jaar krijgen we te maken met een grote toestroom. Daardoor staat het `vluchtelingenvraagstuk' met noodopvang, huisvesting, zorg, begeleiding en integratie hoog op de agenda. Leden van de MOgroep spelen hierin een sleutelrol: het COA, vluchtelingenwerk en lokale organisaties voor het sociaal werk.

Een recente ledenpeiling van de MOgroep laat zien dat het sociaal werk de nieuwe uitdagingen met vertrouwen oppakt. Het sociaal werk draagt al bij aan draagvlakbevordering bij bewoners, het praktisch wegwijs maken vluchtelingen, gezinsbegeleiding, netwerk vergroten, taallessen, etc. Gericht op het meedoen van vluchtelingen.

Toch zijn er ook zorgen. Kun je van sociaal werkers na de decentralisaties verwachten dat ze ook hulp aan vluchtelingen nog aan hun takenpakket toevoegen? Er zijn nu al te weinig `handen in de wijk' en de werkdruk is hoog. De lokale infrastructuur en samenwerking: zijn die voldoende toegerust voor de opvang en integratie van vluchtelingen en statushouders?

Ook acht wethouders van de vier grote gemeenten maken zich zorgen, zo blijkt uit hun gezamenlijke brandbrief aan het Rijk. Er moet meer geinvesteerd worden in huisvesting en in de eerste participatiestappen van de nieuwe inwoners wat betreft onderwijs, zorg, begeleiding naar werk en bijstand, integratie.

Tijdens de ledenbijeenkomst op 25 mei krijgt u informatie aangereikt over actuele ontwikkelingen in de toestroom en opvang van vluchtelingen, en de rollen van gemeenten, COA, Vluchtelingenwerk en (overig) sociaal werk hierin.

Vervolgens gaan we met elkaar in debat, zowel plenair als aan `vraagstuktafels'; over ervaringen, knelpunten en punten voor een lokale en landelijke verbeteragenda.

Voorafgaand aan de ledenbijeenkomst wordt een tweede QuickScan Vluchtelingen en statushouders uitgezet onder leden, hierover krijgt u apart bericht.

Programma Vluchtelingen (ochtend)

9.15 Inloop met koffie en thee

9.30 Opening door Marijke Vos, voorzitter MOgroep

9.35 Feiten, taken & rollen in de opvang en integratie van vluchtelingen

Met presentaties van:

* Berry Huyts, Centraal Opvangorgaan Asielzoekers * Dorine Manson, Vluchtelingenwerk Nederland

En bijdragen vanuit de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de MOgroep.

10.30 Plenair debat, onder leiding van Elisabeth van den Hoogen.

Wat zijn randvoorwaarden voor een succesvolle samenwerking in de opvang en integratie van vluchtelingen?

11.15 Vraagstuktafels

Aan `vraagstuktafels' kunnen deelnemers aan de hand van het plenair debat en de uitkomsten van de tweede leden QuickScan met elkaar visies en ervaringen uitwisselen en aandachtspunten vastleggen op werkbladen.

11.55 Korte terugkoppeling tafels: opbrengsten werkbladen

12.10 Afsluiting

Aansluitend is er een lunch en vanaf 13.00 start de Algemene Leden Vergadering van de MOgroep.

U kunt zich hier inschrijven voor zowel de Ledenbijeenkomst Vluchtelingen als de ALV.

Verdiwel: Verdiepende bijeenkomst Vluchtelingen 3 juni 2016

Verdiwel, de vereniging voor directeuren/bestuurders van grote en middelgrote organisaties voor welzijn en maatschappelijke dienstverlening, organiseert op 3 juni 2016 vanaf 13.00 uur bij Stichting Pulse in IJsselstein een verdiepende bijeenkomst over het sociaal werk en het vluchtelingen vraagstuk. Het Verdiwel programma omvat sprekers vanuit Vluchtelingenwerk Nederland, Stichting Pulse en de Universiteit van Amsterdam, praktijkvoorbeelden en een debat. De uitkomsten van de ledenbijeenkomst van de MOgroep op 25 mei worden hier ingebracht.