Nieuwe Europese voorstellen voor Digitale Markt ambitieus maar leveren nog te weinig op voor consumenten en MKB :: SP NL

Vandaag presenteert de Europese Commissie nieuwe voorstellen voor de digitale markt, zeg maar alle aankopen die via internet lopen. De voorstellen houden rekening met de belangen van het MKB en de consumenten, maar lossen op korte termijn concrete knelpunten niet op. SP-Europarlementarier Dennis de Jong: 'De Commissie wil alle regels over aankopen via internet harmoniseren en er een grote markt van maken. Dat is niet onlogisch, maar omdat zij alles tegelijk wil aanpakken, dreigt het gevaar dat concrete problemen voor het MKB of voor consumenten niet worden opgelost'.

Veel MKB-bedrijven voelen zich gediscrimineerd, als het gaat om toegang tot zogeheten internet-platforms. De Jong: 'De Commissie erkent dat het voor MKB-bedrijven vaak moeilijk is goed zichtbaar te zijn in de resultaten van zoekmachines, zoals Google, of op prijsvergelijkingssites. Grote bedrijven hebben nu eenmaal meer geld voor dit soort platforms en de consument krijgt hiermee geen totaal overzicht van alle aanbieders. Hoewel dit voor het MKB een acuut probleem is, gaat de Commissie eerst een half jaar verder studeren om te zien of dit via zelfregulering op te lossen is. Dat is een gemiste kans: iedere dag dat een bedrijf niet zichtbaar is op platforms, kost omzet en ondermijnt het gelijke speelveld verder. Ik pleit vandaag in het Europees Parlement als woordvoerder voor mijn fractie op dit onderwerp dan ook om veel meer daadkracht van de Commissie'.

Een praktisch probleem waar veel consumenten tegen aanlopen, zijn de woekerprijzen voor concertkaartjes. De Jong: 'In haar voorstellen hamert de Commissie op de regel dat een website die dit soort kaartjes aanbiedt, aan alle consumenten in de Europese Unie dezelfde prijs moet berekenen. Dat is mooi, maar een veel groter probleem is het gebrek aan transparantie van de verschillende aanbieders van kaartjes. Zo kan het voorkomen dat grote partijen onderhands worden doorverkocht en op de site van de organisator de kaartjes in een mum van tijd zijn uitverkocht, maar via andere handelaren op internet worden aangeboden voor woekerprijzen. Vanmiddag zal ik de Commissie vragen ook hieraan aandacht te gaan besteden'.

Betrokken SP'ers

Dennis de Jong

Dennis de Jong

Fractievoorzitter Europees Parlement