Dodehoekles op basisschool Ede | Rijkswaterstaat

Dodehoekles op basisschool Ede

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 25 mei 2016- Laatste update: 25 mei 2016 13:40 uur

De uitvoering van het wegverbredingsproject A12 Ede Grijsoord zorgt voor het noodzakelijke bouw- en vrachtverkeer in de bebouwde kom in Ede en Bennekom.

Om scholieren te leren veilig aan het verkeer deel te nemen, heeft aannemer Heijmans afgelopen februari op de Koningin Beatrixschool in Ede lessen gegeven over de zogenoemde 'dode hoek' van vrachtwagens.

Het lespakket van 'Veilig op Weg' leert kinderen in theorie en in de praktijk veilig om te gaan met grote voertuigen in het verkeer, zoals vrachtwagens. Door hen zelf achter het stuur van een vrachtwagen te laten zitten en klasgenoten door de spiegels in en uit de dodehoek te zien lopen, is geleerd hoe ze zich veilig moeten opstellen met hun fiets. Het ervaren is veel leerzamer dan alleen theorieles. 'Blijf ruim rechts achter en altijd op minimaal 3 meter afstand van de vrachtwagen', zo luidt een de vuistregels van het lespakket.

"De wereld van kinderen in groep 7 en 8 wordt steeds groter, ook in het verkeer", vertelt Petra de Bruijn, leerkracht groep 8 van de Koningin Beatrixschool in Ede. "Met elkaar zijn we er verantwoordelijk voor om deze wereld zo veilig mogelijk te maken. Door de kinderen te laten kijken door de ogen van een vrachtwagenchauffeur kunnen ze beter deelnemen aan verkeerssituaties". De reacties van de kinderen tijdens de praktijkles zeggen genoeg: "Hoe moet de chauffeur nu in alle 6 de spiegels tegelijk kijken? Dit is echt een moeilijk beroep!" en"He, net zag ik nog vier klasgenoten in de spiegel, waar zijn die allemaal gebleven?" De meeste gehoorde reactie achteraf is nog wel: "Voortaan let ik toch wel beter op, nu weet ik pas hoe moeilijk het is om als chauffeur zoveel in de gaten te houden". Hiermee is het doel van de les, bewustwording, bereikt.

"Verkeersveiligheid is een belangrijk thema voor ons en voor de omgeving", zegt Otto van Lookeren Campagne, projectmanager van Heijmans. "Bij de uitvoering van projecten zetten we vrachtwagens in en die hebben te maken met andere verkeersdeelnemers, zoals fietsende scholieren. Een kwetsbare groep die zich niet altijd bewust is van het gevaar van een vrachtwagen. De dode hoek van de vrachtwagen is een van de gevaarlijkste punten en leidt helaas nog tot te veel ongevallen. Vandaar dat we voor dit project extra maatregelen genomen hebben om de veiligheid van fietsers te vergroten". Al eerder werden de lessen gegeven aan leerlingen uit groep 7 en 8 van de Franciscusschool, OBS Uniek in Ede en OBS Prinsenakkerschool in Bennekom.

"Rijkswaterstaat vindt het van belang om niet alleen aandacht te hebben voor de feitelijke wegverbreding, maar juist ook haar verantwoordelijkheid te nemen voor maatschappelijke aspecten. Veiligheid is voor ons erg belangrijk. Dodehoeklessen zijn een middel dat daar goede invulling aan kan geven", zegt Mariska Meijer, Omgevingsmanager van Rijkswaterstaat. "Rijkswaterstaat legt niet 'zomaar' asfalt neer; wij houden rekening met de leefbaarheid en veiligheid van de omgeving. Onze ambitie is de hinder voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken. Ook betrekken wij de omgeving graag bij onze projecten. Om die reden hecht Rijkswaterstaat grote waarde aan een initiatief zoals deze dode hoeklessen".