Onderzoek: Veel moslimdiscriminatie in Rotterdam

in Nederland / by Guy Muller / on 25/05/2016 at 14:15 / Tags: CIDI, vooroordelen

Discriminatie van moslims komt in de regio Rotterdam veel vaker voor dan aangenomen in officiele meldcijfers. Dit blijkt uit een gericht onderzoek naar moslimdiscriminatie in de regio Rotterdam door Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR). Een begeleidingscommissie van organisaties die betrokken zijn bij discriminatiebestrijding, waaronder CIDI, de politie, OM en RADAR, lazen mee in het onderzoek.

Veel moslims ervaren regelmatig vijandige bejegening, ongelijke behandeling, bedreiging of zelfs geweld vanwege hun religieuze identiteit. Maar zij melden dit zelden omdat zij geen vertrouwen hebben in instanties als politie. Dit staat in het onderzoeksrapport `Islamofobie in zicht', dat vandaag is aangeboden aan burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. Aboutaleb wil een interstedelijke bijeenkomst bijeen roepen over deze resultaten.

Onderzoek

SPIOR voerde online en offline campagne om het belang van melden te onderstrepen. Het rapport is het resultaat van meldingen bij SPIOR, aangevuld door een enquete bij 28 moskeeen, islamitische scholen, winkels en andere islamitische organisaties.

Vrouwen met hoofddoek vaak slachtoffer

Vrouwen blijken vaak slachtoffer van discriminatie: bijna drie kwart van de slachtoffers is vrouw, meestal herkenbaar als moslim door het dragen van een hoofddoek. Bij ruim 10% van de incidenten waren jonge kinderen slachtoffer of getuige van het incident. In circa een kwart van de incidenten waren de daders bekenden van het slachtoffer.

Gebrek aan vertrouwen

Bij voorlichtingsbijeenkomsten zeiden de meeste deelnemers dat zij discriminatie hebben meegemaakt, maar daarvan geen melding hebben gedaan. Gebrek aan vertrouwen in de overheid in het algemeen en in instanties als politie en justitie in het bijzonder is een van de meest genoemde redenen. Men ziet af van melding omdat men vreest dat moslims toch niet dezelfde behandeling krijgen als anderen.

Klik hier om het rapport te lezen

Zie het origineel.