Amstel, Gooi en Vecht verplaatst poldergemaal Gansenhoef


Publicatiedatum : 25 mei 2016

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht trekt anderhalf miljoen euro uit voor de voorbereidingsfase van de bouw van een nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie in Weesp. De nieuwe installatie moet in 2020 in bedrijf zijn. Het algemeen bestuur van het waterschap heeft dat op donderdag 19 mei besloten.

De huidige installatie is in 1974 in gebruik genomen en is hard aan vervanging toe. De lozingseisen voor nieuwe installaties zijn strenger dan in het verleden het geval was en bovendien is de capaciteit van de huidige installatie niet voldoende om ook het afvalwater uit de toekomstige woonwijk
Bloemendalerpolder te verwerken. Tijdens de bouw van de nieuwe installatie blijft de huidige zuivering gewoon functioneren.

Innovatieve technologieen

"In de voorbereidingsfase gaan we verschillende onderzoeken uitvoeren", aldus dagelijks bestuurder Rolf Steenwinkel. "Zo kijken we naar een lager energieverbruik van de nieuwe installatie en ook of we het opwekken van energie en het terugwinnen van grondstoffen kunnen inpassen, waarbij we
innovatieve technologieen gaan onderzoeken om uiteindelijk een zo duurzaam mogelijke installatie te kunnen bouwen."

Samenwerking met de omgeving

Het waterschap werkt bij deze onderzoeken onder meer samen met Alliander (de gasnetbeheerder van de Bloemendalerpolder) en GEM Bloemendalerpolder CV waarin de projectontwikkelaars en de toekomstige bewoners van deze wijk zijn vertegenwoordigd.

Naar verwachting neemt het algemeen bestuur van het waterschap medio volgend jaar een besluit over het beschikbaar stellen van geld voor de daadwerkelijke bouw van de nieuwe installatie.

Weesp krijgt nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie