Rubens, Rembrandt en tragedie

26mei2016

17.30

De Amsterdamse Academische Club bestaat 20 jaar.

Rubens, Rembrandt en tragedie

Over wedijver in het verbeelden van gruwel en pijn

26mei2016 17.30

Lezing

Eric Jan Sluijter spreekt over Rubens en Rembrandt, die zich bewust plaatsten in de traditie van de groten van de schilderkunst door te wedijveren met beroemde schilders die hen voorgingen. Zij deden dat door te refereren aan werken van zulke voorgangers op een voor toenmalige connaisseurs herkenbare wijze.

Rubens en Rembrandt

Rubens en Rembrandt plaatsten zich bewust in de traditie van de groten van de schilderkunst door te wedijveren met beroemde schilders die hen voorgingen. Zij deden dat door te refereren aan werken van zulke voorgangers op een voor toenmalige connaisseurs herkenbare wijze. Mooie voorbeelden zijn Rubens' Prometheus (1612-1618) en Rembrandts Blindmaking van Samson (1636), schilderijen die als een statement over hun kunst kunnen worden beschouwd.

Eric Jan Sluijter zal laten zien hoe zij in deze werken voor een publiek van kenners hun meesterschap tentoonspreidden in de uitbeelding van krachtige beweging en heftige emotie. Rubens wedijverde daarin met Michelangelo en Titiaan, en Rembrandt wilde op zijn beurt Rubens, Caravaggio en Ribera overtreffen. Een meeslepende en schokkende weergave van gruwel en tragedie, met het doel zowel afgrijzen, medeleven als bewondering op te wekken was het doel. Hun ideeen over de verbeelding van de passies waren geent op concepten uit de klassieke retorica en poetica, maar hun kennis en opvattingen over de oudheid en de tradities van de schilderkunst waren heel verschillend. Even verschillend - maar ook even innovatief en adembenemend - waren de daaruit voortkomende schilderijen.

Over de spreker

Eric Jan Sluijter is emeritus hoogleraar Kunstgeschiedenis van de Nieuwere Tijd aan de Universitet van Amsterdam en voorzitter van het Amsterdam Centre for Study of the Dutch Golden Age. Van 1976 tot 2001 was hij verbonden aan de Universiteit Leiden. Hij doceerde als visiting professor aan Yale University en het Institute of Fine Arts van New York University. Hij begon zijn carriere als wetenschappelijk medewerker bij het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie in Den Haag en heeft talloze publicaties op zijn naam over de Nederlandse kunst van de 16de, 17de en 18de eeuw.

Machteld Loewensteijn is moderator. Zij is verbonden aan het Kunsthistorisch Instituut van de Universiteit van Amsterdam en adviseur van de Amsterdamse Academische Club op het gebied van kunstgeschiedenis en geschiedenis.

Blijft u eten?

U bent van harte uitgenodigd om na afloop te blijven voor de clubschotel voor 15 euro, een heerlijke huisgemaakte schotel voor een vriendelijke prijs. Zo heeft u de mogelijkheid weer op tijd te vertrekken. Leden krijgen 15% korting.

Programma

17.00 uur inloop

17.30 uur start lezing

18.45 uur einde lezing

aansluitend diner (optioneel)

Aanmelden

Amsterdamse Academische Club

* Amsterdamse Academische Club (AAC)

Oudezijds Achterburgwal 235 | 1012 DL Amsterdam +31 (0)20 525 1570

Gepubliceerd door Amsterdamse Academische Club