SPUI25 op Locatie: Hans Pleschinski over het dagboek van Else Sohn-Rethel (1853-1933)

26mei2016

17.00 - 18.30

SPUI25 op Locatie: Hans Pleschinski over het dagboek van Else Sohn-Rethel (1853-1933)

In samenwerking met C.H. Beck Verlag en Athenaeum Boekhandel

26mei2016 17.00 - 18.30

Lezing

Door de research voor zijn vorige boek, de sleutelroman 'Koenigsallee' over Thomas Mann, kwam de Duitse schrijver en vertaler Hans Pleschinski een onbekend dagboek op het spoor, geschreven door Else Sohn-Rethel (1853-1933). Onlangs verscheen van dit levendige en bijzondere dagboek een door Pleschinski zorgvuldig bezorgde editie onder de titel 'Ich war gluecklich, ob es regnete oder nicht'. Pleschinski komt op 26 mei naar Nederland om over dit unieke dagboek te spreken, er iets uit voor te lezen en over de schrijfster en haar tijd in gesprek te gaan met historica Christina Morina. Locatie: Athenaeum Boekhandel. Voertaal: Duits.

Het dagboek van Else Sohn-Rethel bestrijkt in hoofdzaak de Belle Epoque en de zogenaamde `Gruenderzeit'. Enerzijds stammend uit een Joodse bankiersfamilie, anderzijds uit een traditie van kunstenaars en portretschilders, ontbrak het de kunstenaarsechtgenote Else in materieel en geestelijk opzicht aan weinig. In een heldere en eenvoudige stijl verhaalt zij van haar reizen naar Bayreuth en naar Italie, zij maakt concertuitvoeringen mee van Johannes Brahms en Franz Liszt en boekstaaft haar leven in de aan de kunsten gewijde steden Duesseldorf en Dresden.

Over het hele boek, dat loopt tot en met 1891, hangt een levenslustige, optimistische sfeer, terwijl de lezer zich ondertussen al te zeer bewust is dat deze dagboeknotities, die in de periode 1928-1933 werden opgetekend, weldra door de zwartste periode uit de Duitse geschiedenis zouden worden overschaduwd. Else Sohn-Rethel overleed op 22 januari 1933, slechts enkele dagen voor de machtsovername door Adolf Hitler. Het origineel van haar dagboek ging in juni 1943 bij een bombardement op Duesseldorf verloren, maar haar levensverhaal overleefde dankzij een afschrift dat door een familielid was vervaardigd.

Dank zij de opmerkzaamheid en de redactionele zorgen van Hans Pleschinski bezitten wij nu dit bijzondere dagboek, een van de weinige van zulke levensberichten uit de pen van een kunstzinnige Joodse vrouw, die met levenslust en opmerkzaamheid verslag legt van de decennia grofweg tussen de Duitse eenwording en het aanbreken van de twintigste eeuw.

Pleschinski leest voor en gaat in gesprek met historica Christina Morian. Daarna is er gelegenheid voor vragen.

Over de sprekers

Hans Pleschinski (1956) publiceerde als romanschrijver onder andere de veelgeprezen Thomas Mann-sleutelroman Koenigsallee (2013). Eerder verschenen de romans Leichtes Licht (2005) en Ludwigshoehe (2008). Als vertaler tekende hij voor Duitse edities van de brieven van Madame de Pompadour en van de briefwisseling tussen Voltaire en Frederik de Grote. Pleschinkski woont in Muenchen.

Christina Morina (moderator) is historica en DAAD-lector bij het Duitsland Instituut Amsterdam. Haar interesses betreffen onder andere biografische studies, herinnering en politieke cultuur in Duitsland en Europa en intellectuele geschiedenis.

Let op: dit programma vindt plaats in de Athenaeum Boekhandel (Spui 14-16). De voertaal van dit programma is Duits.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

* www.spui25.nl

Gepubliceerd door Spui25