`Handelsverdragen goed voor land- en tuinbouw'

,,Internationale handelsverdragen hebben altijd een positieve uitwerking gehad op de land- en tuinbouw en de nationale economie. Bij mogelijke risico's voor sectoren als de pluimvee- en varkenshouderij moeten desnoods quota en tarieven worden aangepast of die sectoren helemaal buiten een overeenkomst worden gehouden. We zitten als een bok op de haverkist".

Dit zei LTO-voorzitter Albert Jan Maat vanmiddag in de Tweede Kamer in Den Haag. Hij maakte deel uit van een delegatie van de Sociaal Economische Raad, die een toelichting gaf op het recent uitgebracht SER-advies over TTIP. In het advies wordt gepleit voor meer transparantie en een goede basis voor een echt maatschappelijk debat over TTIP.

Een mogelijk handelsakkoord tussen de Europa en Amerika mag wat de SER betreft geen aanleiding mag vormen voor verandering van niveaus van bescherming van mens en milieu. De vaste Kamercommissie van Handel (Ministerie van Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking) toonde zowel grote interesse als waardering voor het advies.

In het advies wordt ook ingegaan op de maatschappelijke zorgen die er leven en de noodzaak om arbeidsnormen en publieke belangen te waarborgen. Maat ging in op de gelegenheid voor Europa en de Verenigde Staten om gezamenlijk normen te stellen voor bijvoorbeeld duurzaamheid en dierenwelzijn. Als dat zou lukken zullen deze internationale handelsverkeer leidend worden.

Maat zei voorstander te zijn van onderhandelingen over TTIP. Zijn devies is eerst onderhandelen en dan tussentijds de balans opmaken in plaats van vooraf barrieres opwerpen. De LTO-voorzitter ziet aankomen, dat Europa kansen misloopt, mochten de onderhandelingen op niets uitlopen.

Zie ook nieuwsbericht van de SER: http://www.ser.nl/nl/actueel/nieuws/2010-2019/2016/20150525-ser-ttip-tweede-kamer.aspx

25 mei 2016

BRON: Jack Luiten