ABLYNX PRESENTEERT EEN POST-HOC ANALYSE VAN DE FASE II TITAN STUDIE MET CAPLACIZUMAB IN PATIENTEN MET VERWORVEN TTP TIJDENS HET 21e CONGRES VAN DE EUROPESE HEMATOLOGIE VERENIGING

Post-hoc analyse van de TITAN data toonde aan dat behandeling met caplacizumab een samengesteld eindpunt van belangrijke tromboembolische voorvallen en mortaliteit aanzienlijk vermindert

GENT, Belgie, 26 mei 2016 - Ablynx [Euronext Brussels: ABLX; OTC: ABYLY] kondigde vandaag aan dat ze een poster presentatie zal geven over een post-hoc analyse van de wereldwijde Fase II TITAN studie van Ablynx' eigen Nanobody(R), caplacizumab, in patienten met verworven trombotische trombocytopenische purpura (aTTP), tijdens het 21^e Congress of the European Hematology Association (EHA), dat plaatsvindt van 9 tot 12 juni 2016 in Kopenhagen, Denemarken.

Eerder werd al gerapporteerd dat de werkzaamheid en veiligheid van caplacizumab als aanvulling op de standaardbehandeling (plasmaferese) werden geevalueerd in een Fase II studie in 75 patienten met aTTP. Caplacizumab werd goed verdragen en het primair eindpunt van daling in tijd tot normalisatie van het aantal bloedplaatjes werd behaald met statistische significantie (p=0,005). Bovendien verminderde caplacizumab, als aanvulling op de standaardbehandeling, het aantal aTTP terugvallen met 71% tijdens de behandeling, tegenover placebo, in combinatie met de standaardbehandeling^[1].

Ondanks de huidige standaardbehandeling, loopt het gerapporteerd sterftepercentage na een voorval van verworven TTP nog steeds op tot 20%, en patienten hebben een verhoogd risico op levensbedreigende trombotische complicaties. Een post-hoc analyse van de Fase II data werd uitgevoerd om het effect van caplacizumab te evalueren op een samengesteld eindpunt van de belangrijkste tromboembolische voorvallen en aTTP-gerelateerde mortaliteit. De resultaten van deze post-hoc analyse toonden aan dat een aanzienlijk lager aantal patienten behandeld met caplacizumab, een of meerdere belangrijke tromboembolische voorvallen had, of stierf, tegenover placebo (11,4% tegenover 43,2%, nominale p-waarde van 0,006). Deze klinisch betekenisvolle resultaten stellen dat behandeling met caplacizumab het potentieel heeft om aTTP-gerelateerde morbiditeit en mortaliteit te verminderen.

De resultaten van deze post-hoc analyse zullen gepresenteerd worden tijdens een poster presentatie op 10 juni 2016, van 17:15 tot 18:45 CET (posterzaal H). Het abstract (LB418): "Impact of caplacizumab treatment on mortality and major thromboembolic events in acquired TTP: Phase II TITAN study results", is beschikbaar op de website van EHA - www.ehaweb.org.

Over caplacizumab en de TITAN studie resultaten

Caplacizumab is een zeer krachtig en selectief bivalent anti-von Willebrand Factor (vWF) Nanobody dat in 2009 de Status van Weesgeneesmiddel verkreeg in de VS en Europa. Caplacizumab blokkeert de interactie tussen ultra-grote UL-vWF multimeren (slierten van het bloedstollingseiwit vWF) met de bloedplaatjes door te binden met het A1 domein van vWF. Hierdoor voorkomt het de samenklontering van de bloedplaatjes en de vorming van kleine bloedklonters tijdens de acute, kritieke fase van verworven TTP.

Het klinisch effect van caplacizumab werd in de Fase II TITAN studie in 75 patienten met aTTP aangetoond:

o Er werd een daling vastgesteld van bijna 40% in de gemiddelde tijd tot normalisatie van het aantal bloedplaatjes (p=0,005). Behandeling met caplacizumab resulteerde in een vermindering van dagelijkse plasmaferese (PEX) en verhinderde eveneens bijkomende vorming van kleine bloedklonters en de verstopping van de kleine bloedvaten.

o Behandeling met caplacizumab resulteerde eveneens in een daling van het aantal patienten met terugvallen (N = 3) tegenover placebo (N = 11), waarbij bij iedere terugval een heropstart van dagelijkse plasmaferese vereist is.

Deze resultaten zullen dienen als basis voor de indiening van het dossier voor voorwaardelijke goedkeuring van caplacizumab in Europa in de H1 2017. De confirmatory Fase III HERCULES studie is momenteel lopende ter ondersteuning van de indiening van de BLA in de VS. De resultaten van deze Fase III studie worden verwacht tegen eind 2017. Caplacizumab zou het eerste geneesmiddel kunnen zijn dat specifiek is goedgekeurd voor de behandeling van verworven TTP.

Over verworven TTP

Verworven TTP is een levensbedreigende, uiterst zeldzame, acute bloedstollingsziekte die wereldwijd tot 11 per 1 miljoen mensen treft. De aandoening treedt plots op en wordt veroorzaakt door verminderde activiteit van het ADAMTS13 enzyme (doorgaans <10% dan in normaal plasma), waarbij ultra-grote UL-vWF multimeren niet worden afgebroken (vWF is een belangrijk eiwit dat betrokken is bij het bloedstollingsproces). Deze UL-vWF multimeren binden dan spontaan met bloedplaatjes, wat resulteert in ernstige trombocytopenie (zeer laag aantal bloedplaatjes) en vorming van kleine bloedklonters in de kleine bloedvaten doorheen het ganse lichaam^[2], wat leidt tot trombotische complicaties en wijd verspreide orgaanschade^[3].

Verworven TTP gaat gepaard met hoge morbiditeit in de hersenen (o.a. beroerte), hart en nieren en heeft een impact op de levensverwachting en levenskwaliteit^[4]. Het sterftecijfer is hoog (10-20%^[5]) en treedt doorgaans op binnen de 2 weken na de initiele diagnose. Bovendien kent ongeveer 36% van de patienten een terugval na behandeling met de huidige standaardbehandeling^[6] die bestaat uit plasmaferese en immuun-onderdrukkende behandelingen. Deze terugvallen gaan dan tevens gepaard met mogelijke bijkomende orgaanschade en slechtere prognose en uitkomst op langere termijn.

Over Ablynx

Ablynx is een biofarmaceutische onderneming actief in de ontwikkeling van Nanobodies(R), gepatenteerde therapeutische eiwitten gebaseerd op enkel-keten antilichaamfragmenten die de voordelen combineren van medicijnen gebaseerd op conventionele antilichamen en kleine chemische moleculen. Ablynx is toegewijd om nieuwe medicijnen te ontwikkelen die een duidelijk verschil kunnen maken voor de samenleving. De Vennootschap heeft vandaag meer dan 40 programma's in eigen ontwikkeling en met partners in diverse therapeutische indicaties zoals inflammatie, hematologie, immuno-oncologie, oncologie en ademhalingsziekten. Ablynx heeft overeenkomsten met verscheidene farmaceutische bedrijven waaronder AbbVie, Boehringer Ingelheim, Eddingpharm, Genzyme, Merck & Co., Inc., Merck KGaA, Novartis, Novo Nordisk en Taisho Pharmaceutical. De onderneming is gevestigd in Gent, Belgie. Meer informatie is te vinden www.ablynx.com.

Voor bijkomende informatie, gelieve contact op te nemen met

Ablynx:

Dr Edwin Moses

Gedelegeerd Bestuurder

t: +32 (0)9 262 00 07

m: +32 (0)473 39 50 68

e: edwin.moses@ablynx.com

Marieke Vermeersch

Associate Director Investor Relations

t: +32 (0)9 262 00 82

m: +32 (0)479 49 06 03

e: marieke.vermeersch@ablynx.com

Volg ons op Twitter @AblynxABLX

Ablynx relaties voor media/analisten

FTI Consulting:

Julia Phillips, Brett Pollard, Mo Noonan, Matthew Moss

t: +44 20 3727 1000

e: ablynx@fticonsulting.com

-------------------------------------------------------------------------------------------------

^[1] Persbericht juni 2014; Manuscript in the NEJM, Feb 2014

^[2] Veyradier, NEJM 2016: "von Willebrand Factor - A new target for TTP treatment?"

^[3] Scully et al, Br J Hem 2012; Sarode et al, J Clin Apher 2014; Chaturvedi et al, Am J Hem 2013

^[4] Deford Blood 2013

^[5] Allford et al, BJH 2003; Kremer Hovinga, Blood 2010; Benhamou, Haematologica 2012; Goel et al Transfusion 2016

^[6] George et al, EJB 2008

pdf versie van het persbericht

May 26, 2016

HUG#2015552

Ablynx

AblynxTechnologiepark 21, 9052 Ghent/Zwijnaarde, Belgium

* T. +32 (0)9 262 00 00

* F. +32 (0)9 262 00 01