LUMC behandelt driehonderdste patient met pijn op de borst met celtherapie

LUMC behandelt driehonderdste patient met pijn op de borst met celtherapie

26 mei 2016 | PERSBERICHT

In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is voor de driehonderdste maal een hartpatient behandeld met cardiale celtherapie. Deze therapie is bedoeld voor patienten met pijn op de borst, bij wie dotteren, bypassoperaties en medicijnen niet voldoende helpen. Zij krijgen eigen beenmergcellen geinjecteerd in de hartspier. Vanuit het hele land worden sinds 2009 patienten doorverwezen naar het LUMC voor deze therapie.

Bij patienten met pijn op de borst, ook wel angina pectoris genoemd, ontstaat de pijn door vernauwingen in de kransslagaderen van het hart. Dotteren, bypassoperaties en medicijnen zijn de gebruikelijke behandelingen. "Maar sommige patienten hebben al meerdere dotterprocedures en bypassoperaties achter de rug en ervaren nog steeds - of weer opnieuw - pijnklachten, ondanks de maximale hoeveelheid medicijnen", vertelt cardioloog prof. Douwe Atsma (LUMC). "Deze patienten kunnen niet meer opnieuw gedotterd of geopereerd worden. Tot een aantal jaren terug werden zij beschouwd als uitbehandeld."

Celtherapie

Dat is veranderd dankzij cardiale celtherapie. Bij deze therapie wordt onder plaatselijke verdoving wat beenmerg uit het heupbeen gehaald. Het stamcellaboratorium van het LUMC haalt de geschikte cellen uit het beenmerg, en nog diezelfde dag krijgt de patient deze cellen ingespoten in de hartspier. Dat inspuiten gaat via de lies, met behulp van een stuurbare katheter. "Onze injectiekatheter beschikt over een soort GPS-systeem, waarmee we een driedimensionaal beeld van het hart krijgen", voegt Atsma toe. "Zo kunnen we bepalen wat de optimale plaats is om de cellen in te spuiten." Met cardiale celtherapie verbetert de doorbloeding van de hartspier, waarschijnlijk door stoffen die de ingespoten cellen ter plaatse afgeven. Patienten ervaren daardoor minder pijn op de borst en belanden ook minder vaak in het ziekenhuis. Er ontstaat minder vaak hartschade en de kwaliteit van leven stijgt.

Uitkomst

In het LUMC werd in 2003 voor het eerst een patient behandeld met cardiale celtherapie, in het kader van wetenschappelijk onderzoek. In 2009 publiceerden LUMC-onderzoekers in JAMA over het positieve effect van de therapie. Sindsdien biedt het LUMC als enige in Nederland cardiale celtherapie als reguliere therapie aan voor patienten met uitbehandelde pijn op de borst. "Een aanzienlijk aantal patienten loopt nog rond met pijn op de borst zonder therapeutische opties. Voor hen kan deze behandeling echt een uitkomst zijn", weet Atsma.