Lichtprojectie `opent' Haringvlietsluizen

Lichtprojectie 'opent' Haringvlietsluizen

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 26 mei 2016- Laatste update: 26 mei 2016 10:15 uur

De Haringvlietsluizen zijn op 20 en 21 mei even 'geopend'.

Met een lichtprojectie bij de Haringvlietdam in Stellendam, vroegen de zes natuurorganisaties van het Droomfondsproject Haringvliet aandacht voor trekvissen als de steur; vissen die migreren tussen de zee en de rivieren. Dit gebeurde in samenwerking met Rijkswaterstaat.

Wereldvismigratiedag

De lichtprojectie bij de Haringvlietsluizen luidde op vrijdagavond 20 mei de Wereldvismigratiedag in Nederland in die op zaterdag 21 mei plaatsvond. Dit internationale initiatief vraagt wereldwijd aandacht voor het belang van open riviersystemen en trekvissen. Veilige trekroutes en verbindingen tussen rivieren en zee zijn noodzakelijk voor gezonde visbestanden en rivieren. Soorten die tussen de zee en de rivieren trekken, worden bedreigd door barrieres als stuwen, dammen en sluizen, gebouwd voor waterbeheer, waterkracht en drainage.

Steur symbool voor gezonde Delta en Rivieren

De steur, de hoofdrolspeler in de lichtprojectie, staat symbool voor vele trekvissen zoals zalm, zeeforel en paling die voor hun leven en voortplanting zowel de zee als de rivieren nodig hebben. Voor al deze vissen geldt dat ze een natuurlijke rivierdelta met zoet-zoutovergangen, getijdenverschillen en een open verbinding naar zee nodig hebben. Als monding van twee grote Europese rivieren, de Maas en de Rijn, is het Haringvliet een belangrijke toegangspoort voor een groot Europees achterland. Een (gedeeltelijk) open Haringvliet is een belangrijke voorwaarde voor een gezonde trekvisstand.

Lichtprojectie opent sluizen

In 2018 gaan de Haringvlietsluizen op een kier. De lichtprojectie laat zien hoe belangrijk de opening van de Haringvlietsluizen in 2018 voor trekvissen als de steur is. Zij kunnen dan niet alleen via de Nieuwe Waterweg, maar ook via het Haringvliet, hun paaiplaatsen verder stroomopwaarts bereiken. In aanloop naar 2018 wordt er vanuit het Droomfondsproject Haringvliet door zes natuurorganisaties en met financiele steun van de Nationale Postcode Loterij hard gewerkt aan het herstel van een gezonde trekvisstand in en om het Haringvliet, en in het bijzonder aan de terugkeer van de steur.

Terugkeer van de steur

De Europese Atlantische steur is de grootste vis die thuishoort in onze rivieren. Door stuwen, sluizen, riviercorrecties, overbevissing en vervuiling werd de steur in Nederland steeds zeldzamer en is het laatste exemplaar in 1952 opgevist bij Tiel. Nu komt de Europese steur nog maar op een plek voor in Europa: in de Gironde, bij Bordeaux in Frankrijk. In 2012 en 2015 zijn er jonge, gezenderde steuren op de Rijn uitgezet en naar zee gezwommen. Steuren worden geboren op de rivier en groeien op in de overgang tussen rivier en zee. Volwassen steuren trekken naar zee. Tegen de tijd dat de biologische klok op voortplanten springt, keren ze terug.