Verbied anti-Israelische BDS-beweging

26/05/2016

Vragen van de Leden Van Klaveren en Bontes (VNL) aan de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelinhssamenwerking en de staatssecretaris van Financien over een verbod op de anti-Israelische BDS-beweging.

1. Bent u bekend met het bericht `Antizionistische winkelpatrouilles neuzen bij AH'*?

2. In hoeverre deelt u de zorgen van onze fractie over de intimiderende winkelpatrouilles van onder meer Stichting Diensten Onderzoek Centrum Palestina (docP), die Israelische producten willen (laten) boycotten?

3. Kunt u aangeven waarom een organisatie (docP), die zich actief inzet om de (economische) belangen van de bevriende staat Israel te ondermijnen (doelstelling van de zogenaamde BDS-beweging), gefaciliteerd wordt door de belastingbetaler middels een ANBI-status**?

4. In hoeverre bent u bekend met het gegeven dat er een relatie bestaat tussen de internationale BDS-beweging en de antisemitische terreurorganisatie Hamas***?

5. Kunt u aangeven hoeveel BDS-organisaties een ANBI-status hebben en bent u bereid deze zo spoedig mogelijk in te trekken?

6. Bent u bereid, in navolging van het VK en Canada, om publiek gefinancierde of gefaciliteerde instellingen, te verbieden om Israelische producten (van de Westoever) te (laten) boycotten****?

* http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/05/kristallzegels_sparen_met_de_moslimsbroeders.html

** http://www.docp.nl/over-docp/

*** http://observer.com/2016/04/birds-of-a-feather-the-link-between-bds-and-hamas/

**** http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/israel-boycott-local-councils-public-bodies-and-student-unions-to-be-banned-from-shunning-israeli-a6874006.html