Integrale visie Rechtspositie Politieke Ambtsdragers omarmt door Tweede Kamer

Integrale visie Rechtspositie Politieke Ambtsdragers omarmt door Tweede Kamer

26 mei 2016

De Tweede Kamer omarmde in het Algemeen Overleg de integrale visie op de rechtspositie van politieke ambtsdragers. Deze visie is door Binnenlandse Zaken op verzoek van IPO, VNG, UVW en de beroepsverenigingen van politieke ambtsdragers opgesteld. Na jaren van ad hoc maatregelen was het nodig dat de minister met een visie kwam (zie ook). In aanloop naar het debat hadden al een aantal prominente Nederlanders een oproep gedaan om de rechtspositie van politieke ambtsdragers niet verder te versoberen (zie ook).

Evaluatie Appa

De Tweede Kamer hecht veel waarde aan de evaluatie van de Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers (Appa) die op dit moment loopt en naar verwachting begin 2017 naar de Tweede Kamer gaat. Pas dan wil de Tweede Kamer zich buigen over de vraag of de 3 maanden ontheffing van de sollicitatieplicht na aftreden op deze wijze moet blijven bestaan. De Tweede Kamer, met uitzondering van de SP, benadrukte het belang van een aparte uitkeringsregeling voor politici (zoals de Appa). Minister Plasterk wees op het belang van een dergelijke regeling voor de democratie. De SP, bij monde van Ronald van Raak, was het hier niet mee eens. Hij komt ergens na zomerreces met een nieuw wetsvoorstel om de politieke ambtsdragers onder de WW te laten vallen.

Onafhankelijke commissie

In de visie heeft de minister de suggestie gedaan om een onafhankelijke adviescommissie voor de rechtspositie van politieke ambtsdragers op te richten. PvdA en CDA gaven aan een dergelijke onafhankelijke commissie die gevraagd en ongevraagd advies geeft over de rechtspositie van politieke ambtsdragers een goed idee te vinden. De minister komt hier ook begin 2017 op terug.

Fondsvorming Appa

Tot slot, gaf de Tweede Kamer nogmaals aan voor de fondsvorming van de Appa te zijn. De Kamer vroeg zich wel af waarom dat zo lang duurt. De Minister heeft nogmaals uitgelegd dat dit samenhangt met nog benodigde wijzigingen, overgangsrecht en positie van het ABP. Vooral D66, bij monde van Koser Kaya) vroeg of het toch niet anders kon. Het antwoord was "nee, maar ik zal nogmaals kijken".