`Sluiting school schuld wethouder en inspectie'

De Rotterdamse basisschool De Verbinding gaat per 1 augustus dicht. Dat is de schuld van onderwijswethouder Hugo de Jonge en de Onderwijsinspectie, vindt de school.

In een persbericht maakte de school deze week duidelijk de deuren voorgoed te sluiten. Het leerlingaantal daalde met 59 procent. Uiteindelijk bleven nog maar 26 leerlingen over. `De wethouder heeft onmetelijke schade aangericht aan ons imago bij ouders', zo meldt de school op zijn website.

Zwak

De school bestaat sinds 2012 en kreeg van de Onderwijsinspectie in mei 2014 het predicaat zeer zwak. Volgens de inspectie waren er te veel leraren die de lesstof en opdrachten onduidelijk uitlegden, was er geen plan om taalachterstanden in te lopen en hielp de school leerlingen die extra zorg nodig hebben te laat of op een verkeerde manier.

In 2015 veranderde de inspectie het oordeel naar zwak. De school verbeterde, maar er waren nog steeds tekortkomingen. Uit de zienswijze in het rapport blijkt dat de school dat anders zag. Volgens de schoolleiding kijkt de inspectie alleen maar naar processen en niet naar resultaten. Terwijl de school `consequent uitstekende leerresultaten boekt'.

`Zonder gemeentelijke tegenwerking had De Verbinding meer kansarme kinderen voornamelijk uit achterstandsgezinnen kunnen helpen.'

De tegenwerking waar de school op doelt, is de brief die onderwijswethouder De Jonge vorig jaar schreef aan de ouders. Hij adviseerde daarin om een andere school te kiezen. Tegen het Algemeen Dagblad zei de wethouder toen: `Vrijheid van onderwijs en vrijheid van stichting is een groot goed, maar dat mag nooit een vrijbrief zijn voor slecht onderwijs.' Afgelopen week noemde De Jonge op Twitter de sluiting terecht. `Deze school had nooit van start mogen gaan.'

Andere scholen

In een brief aan de gemeenteraad staat dat hij op verschillende manieren zijn zorgen kenbaar maakte over de kwaliteit en de levensvatbaarheid van de school. Nu gaat de wethouder er alles aan doen om de 26 leerlingen zo goed mogelijk op andere scholen te plaatsen.