Succesvolle themasessie Mobiliteit rond Evenementen

Jaarlijks organiseert de VRU themasessies over evenementenveiligheid. Onder dagvoorzitterschap van de Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius kwamen op 18 mei bijna 60 medewerkers van gemeenten, Politie Utrecht en de VRU bijeen in het Provinciehuis om meer te weten te komen over mobiliteit bij evenementen.

Behalve vergunningverleners, toezichthouders en medewerkers OOV en crisisbeheersing nam deze keer ook een aantal verkeerskundigen deel. Vier sprekers gaven hen een gevarieerd overzicht van actuele inzichten.

Zo vertelde Willem Westermann over de rol van de aanvrager bij het tijdig onderkennen van mobiliteitskwesties.

Altwin Ponstein van Traffic Support ging in op de verschillende onderdelen van een mobiliteitsplan en vertelde over de verschillende kengetallen die gemeenten kunnen hanteren voor de capaciteit van treinen, bussen en personenwagens. Daarnaast kwam het gedrag van verschillende typen evenementenbezoekers aan de orde. Beinvloeding van dat gedrag bleek een belangrijk onderdeel te kunnen zijn bij het maken van een mobiliteitsplan.

Rob Konijnenberg (Politie, eenheid Midden-Nederland) legde het belangrijke verband tussen mobiliteit en crowd management en illustreerde zijn verhaal met voorbeelden van de Utrechtse vrijmarkt en de Grand Depart van de Tour de France in Utrecht.

Tenslotte gaf Esther Gimbrere uitleg bij de verschillende opleidings- en aanstellingseisen voor diverse soorten verkeersregelaars en hoe deze verschillen uitwerken in de praktijk.