Zeetoegang IJmond wint Partnerships Award 2016

Zeetoegang IJmond wint Partnerships Award 2016

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 26 mei 2016- Laatste update: 26 mei 2016 16:57 uur

Donderdag 12 mei j.l. heeft het project Zeetoegang IJmond de Partnerships Award 2016 gewonnen in de categorie Best Transit Project.

Na de PFI Award voor Best PPP Deal of the year en de PPP Deal Award van IJ Global was dit al de derde prijs die het project in de wacht heeft gesleept.

De Partnerships Awards worden jaarlijks uitgereikt aan aansprekende organisaties met aansprekende projecten op het gebied van PPS. Voor Best Transit Project waren vijf projecten genomineerd: Calais Port 2015 (Frankrijk), Caledonian Sleeper Service (Verenigd Koninkrijk), Milan Metro 'Line 5' Project (Italie), Sydney Light Rail PPP (Australie) en Zeetoegang IJmond.

Zowel Rijkswaterstaat als de opdrachtnemer OpenIJ waren bij de uitreiking van de Awards in Londen vertegenwoordigd.

De jury heeft de prijs aan het project Zeetoegang IJmond toegekend omdat zij van mening was dat het project een belangrijke bijdrage zal leveren aan een robuuste waterkering in Nederland en dat het project leidt tot belangrijke economische voordelen voor de regio. De nieuwe sluis zal worden gebouwd in het Noordzeekanaal, in de buurt van vier andere sluizen die tijdens de bouwfase volledig operationeel moeten blijven. Dit creeert een aanzienlijke technische uitdaging.

Het project kent een financieringsstructuur waarbij verschillende financiers verschillende faciliteiten verstrekken. De structuur was complexer dan normaal en bestaat uit zeven kredietverstrekkers en zes hedgingbanken. De jury was onder de indruk dat een project met een dergelijk aantal unieke problemen er in geslaagd was om toch een financiering van hoog niveau te kunnen verkrijgen. Zij prezen ook dat, ondanks de complexe aard van de financiering, het project nog steeds in staat bleek om financial close te bereiken binnen de gestanddoeningstermijn van 18 weken. De jury beschouwde dit als een prestatie van formaat in een categorie met veel uitstekende kandidaten.