Green Deal het Nieuwe Draaien voor minder CO2-uitstoot bij bedienen bouwmachines

Green Deal het Nieuwe Draaien voor minder CO2-uitstoot bij bedienen bouwmachines

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 26 mei 2016- Laatste update: 26 mei 2016 16:57 uur

Het bedrijfsleven, brancheorganisaties, overheden, kennisinstellingen en milieuorganisaties hebben afgesproken de komende vier jaar de uitstoot van CO2, NOx en andere schadelijke stoffen bij het bedienen van bouwmachines te verminderen.

Donderdag 26 mei hebben 28 organisaties uit de GWW en Infra, waaronder bouwbedrijven en brancheorganisaties, samen met onderwijsinstellingen, lokale overheden en de Ministeries van Infrastructuur en Milieu/Rijkswaterstaat en Economische Zaken hun handtekening gezet onder de Green Deal Het Nieuwe Draaien.

In de grond-, weg- en waterbouw, vastgoed- en agrarische sector gebruiken mobiele werktuigen als graafmachines en bulldozers veel brandstof. Ze stoten gezamenlijk ruim 2 megaton CO2 uit op jaarbasis. Daarmee leveren ze een bijdrage van 8 procent van de totale CO2-uitstoot in Nederland. Ook zijn ze goed voor 12 procent van de totale NOx-uitstoot en 8 procent van de uitstoot van fijnstof. Daarnaast leveren deze machines geluids- en stankoverlast, en gezondheidsproblemen op.

Het Nieuwe Draaien is erop gericht om op een zuinigere manier machines te bedienen. Dat kan een brandstof- en kostenbesparing van zo'n 10 procent opleveren. De CO2-uitstoot kan met eenzelfde percentage dalen. De winst wordt behaald door een slimme inzet van het benodigd vermogen, het tijdig uitschakelen van de machines en een goede werkaanpak en -planning. Dit vraagt geen grote investeringen in materiaal; werknemers moeten in staat worden gesteld machines zuiniger te bedienen.

Rijkswaterstaat heeft deze Green Deal ondertekend, omdat de uitvoeringsorganisatie ernaar streeft haar projecten zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Rijkswaterstaat hecht er daarom grote waarde aan dat de milieuprestaties van de werken verbeteren.

Wim Anemaat, directeur bij Rijkswaterstaat, zei bij de ondertekening: 'Meer dan 50 procent van de CO2-footprint van RWS komt voor rekening van het grondverzet. En Rijkswaterstaat is een van de grote opdrachtgevers. De constructieve opstelling, de creatieve ideeen en vooral de drive om echt een bijdrage te willen leveren aan een duurzame samenleving hebben geleid tot een volwassen Green Deal, waarvan wij veel verwachten.'

Samen met andere opdrachtgevers wordt in een aantal projecten gemeten en bijgehouden wat de effecten voor het brandstofverbruik en de uitstoot van CO2 en NOx zijn. "We streven ernaar dit in tien projecten te doen. We gaan gewoon laten zien dat het werkt", aldus Anemaat. Daarnaast zal Rijkswaterstaat onderzoeken hoe het aanbestedingsproces zo kan worden ingericht dat opdrachtnemers worden gestimuleerd tot duurzame gedragsverandering en de inzet van zuinige en schone machines en brandstoffen. Dit gebeurt onder andere met het verwerken van de inzichten uit het Nieuwe Draaien in instrumenten zoals DuboCalc en de CO2-Prestatieladder.