Computermodellen voor nieuwe inzichten in de vroege hersenontwikkeling (Promotie)

donderdag 26 mei 2016

Tijd vanaf 12:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Promovendus de heer drs. M.B. Martens

Promotor(es) prof. dr. P.H.E. Tiesinga

Copromotor(es) dr. D. Schubert, dr. N. Nadif Kasri

Subtitel Emerging brain circuits in silico and in vitro

Beschrijving

Ons brein vertaalt informatie uit de omgeving naar elektrische pulsen: de taal van onze hersenen. Deze zogenaamde actiepotentialen hebben een belangrijke rol in het tot stand komen van hersennetwerken tijdens de vroege ontwikkeling. Marijn Martens werkte voor zijn onderzoek aan computationele modellen van de hersenen en mat de elektrische activiteit in kweekjes van hersencellen, om de ontwikkeling van de hersenen te bestuderen.

Zo laat Martens zien hoe leren 'aangezet' kan worden door een simpele verandering in de relatie tussen een actiepotentiaal en de afgifte van neurotransmitters, de chemische stoffen waarmee de communicatie tussen hersencellen tot stand komt. Ook toont hij aan dat leren kan leiden tot de aanmaak van gestructureerde netwerken van hersencellen. Door hun speciale structuur zijn deze netwerken enerzijds gevoelig voor externe prikkels, maar anderzijds ook stabiel, zodat er geen onnodige energie wordt verbruikt door de hersenen. Het aldus verkregen inzicht in vroege hersenontwikkeling is nodig om de achtergrond van complexe neurologische ontwikkelingsaandoeningen beter te begrijpen.

Biografie

Marijn Martens (1986) studeerde Scheikunde en Cognitive Neuroscience aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, waarbij hij zijn master cum laude afrondde. Zijn promotieonderzoek - waarvoor hij de NWO TOPtalent beurs ontving - voerde hij uit binnen de afdeling Neuroinformatica van het Donders Institute, in 2011 in samenwerking met het Istituto Italiano di Tecnologia in Genua. Momenteel is Martens projectmanager van de DiaPro MS-app, waarvoor hij in 2015 een tweejarige EFRO innovatie-subsidie ontving. Met de DiaPro app kunnen MS-specialisten een persoonlijke diagnose, prognose en uiteindelijk behandeling bieden op basis van het individuele patientenprofiel.