‘Zuiver de politiek van religieuze invloeden!’


Auteur Willem Bux pleit in zijn nieuwe roman voor een strikte scheiding tussen politiek en religie

EINDHOVEN, 20160526 -- Een roman is weliswaar fictie, maar als het aan de auteur Willem Bux ligt, mag de boodschap in zijn nieuwe roman ‘Het meisje dat Het Kanaal overzwom’ serieus genomen worden. In dat boek voert Bux een journalist ten tonele die de strijd aan wil gaan met politiek die op religieuze normen en waarden is gebaseerd. Hij gaat daarbij zelfs zo ver dat hij de Anti Religieuze Partij opricht, die mede dankzij de afkeer van het moslimfundamentalisme onder de bevolking op veel aanhang kan rekenen.

Maar het gaat de journalist (Martien Janssens) niet alleen om de Islam. Ook christelijke partijen worden wat hem betreft verboden. Tijdens de persconferentie, waarin hij de oprichting van zijn politieke partij bekendmaakt, zegt hij in de roman:

‘We hebben lang strijd geleverd om vrouwenemancipatie en het recht op de pil, abortus, euthanasie en het homohuwelijk op de gelovigen te veroveren. Als we even niet opletten, raken we dit zo weer kwijt. Religie hoort thuis in de donkere middeleeuwen. Die liggen ver achter ons, maar zolang er geen strikte scheiding is tussen kerk en staat, tussen de verzinsels die monniken lang geleden op papier hebben gezet en de kennis die we door voortschrijdend rationeel onderzoek verkregen, lopen we de kans om alsnog de strijd te verliezen. Dan glijden we af naar een nieuw soort middeleeuwen, zoals we dat nu zien in de gebieden waar de Taliban en de Islamitische Staat het voor het zeggen hebben. Verschil van ideologie hoort thuis in de politiek, maar laten het dan wel ideologieën zijn waarvan de bronnen het niveau van het sprookje ontstijgen.’

De auteur Bux is van mening dat er in een modern en sterk ontkerkelijkt land als Nederland best een discussie mag worden gevoerd over het inperken van religieuze invloeden in de politiek. ‘Het zou het CDA sieren als ze de C van Christelijk  laten varen en een moderne partij worden,’ volgens de auteur. ‘Bovendien voorkomen we met een strikte scheiding tussen kerk en staat dat er een islampartij wordt opgericht, die hier, mede dankzij financiële hulp van een land als Saoedi-Arabië, voet aan de grond krijgt.’ 

Willem Bux is het pseudoniem van non-fictie auteur en bioloog Herman Jansen, bekend van boeken als 'Utrecht aan Zee' en 'De Ambtenarenplaag'.