Kick-off onderzoeksproject SUREbridge: innovatief gebruik van composieten om onderhoudskosten van bruggen te verlagen | Rijkswaterstaat

Kick-off onderzoeksproject SUREbridge: innovatief gebruik van composieten om onderhoudskosten van bruggen te verlagen

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 27 mei 2016- Laatste update: 27 mei 2016 12:26 uur

Op 27 mei vindt de kick-off van het innovatie project SUREbridge plaats in Rotterdam. SUREbridge (Sustainable Refurbishment of Existing Bridges) onderzoekt de mogelijkheden voor het gebruik van composieten bij het onderhoud van bruggen. Succesvol gebruik van PRP zou de levensduur van bruggen kunnen verlengen en daarmee de onderhoudskosten sterk terugbrengen.

Lagere kosten levenscyclus infrastructuur

SUREbridge is een onderzoeksproject dat samen met 8 andere projecten deel uitmaakt van het Infravation programma. Infravation is een door Rijkswaterstaat gecooerdineerd internationaal samenwerkingsprogramma om oplossingen te vinden voor technische uitdagingen in de infrastructuur.

Infravation bekostigt in totaal 9 projecten met de ambitie om de levenscyclus kosten van infrastructuur omlaag te brengen. Infravation wordt bekostigd vanuit de EU (ERA-NET Plus), een aantal EU-lidstaten, Noorwegen, Israel en de Verenigde Staten.

Minder milieu impact

Het doel van deze innovatie projecten is het verhogen van efficientie en het verlagen van de negatieve milieu-impact bij de aanleg en het onderhoud van wegen en bruggen. Dit sluit aan bij de doelstellingen van de RWS innovatie-agenda. Dit gebeurt door innovaties te realiseren via transnationale samenwerking en die vervolgens toe te passen.

Na maximaal 30 maanden kunnen resultaten worden verwacht. Projecten zullen met een demonstratie aantonen dat hun innovatieve oplossingen klaar zijn voor toepassing in de weginfrastructuur in Nederland, Europa en de Verenigde Staten. SUREbridge zal, net als de andere acht projecten, moeten aantonen dat hun idee werkt.