Geen hinder voor vaarverkeer Tsjonger ondanks vertraging

De opwaardering van de Tsjonger duurt iets langer dan gepland. Dit door het faillissement van aannemer Bagger- en Groenservice B.V. De provincie Fryslan onderzoekt op dit moment de mogelijkheden voor het vervolg van de werkzaamheden.

De aannemer startte in het najaar van 2015 met de aanpak van dit deel van de historische Turfroute. De opwaardering van de vaarweg bestaat onder andere uit het baggeren van de vaarweg en de aanleg van duurzame en natuurvriendelijke oevers. De planning was om de werkzaamheden in juli 2016 klaar te hebben. Dit wordt hoogstwaarschijnlijk nu in het najaar van dit jaar. De vaarweg ondervindt geen hinder van de vertraging. De Tsjonger blijft goed bereikbaar en bevaarbaar.

Friese Merenproject

De werkzaamheden maken deel uit van het voormalige Friese Merenproject. In totaal is er circa 10,8 miljoen euro in de Turfroute geinvesteerd om de vaarroute geschikt te maken voor vaartuigen met een diepgang tot 1.30 meter. Een betere bevaarbaarheid van de Turfroute moet het toerisme in de regio een flinke impuls geven. De gehele opwaardering is eind 2017 klaar.