Boijmans* *vergeten* museumdirecteur

Boijmans' `vergeten' museumdirecteur

31 mei 2016

J. C. Ebbinge Wubben (1915-2014) is misschien wel de minst bekende museumdirecteur van Nederland, maar hij was in de dertig jaar dat hij Museum Boijmans Van Beuningen leidde van onschatbare waarde. Kunsthistoricus Patricia van Ulzen legt in een nieuwe uitgave van Boijmans Studies zijn betekenis en zijn persoonlijke leven onder de loep.

J.C. Ebbinge Wubben - Coert voor vrienden - werd in mei 1945 waarnemend directeur van Museum Boymans, zoals het museum toen nog heette. Het was de bedoeling dat hij die functie tijdelijk zou bekleden, maar het liep anders. Pas op 31 maart 1978 legde hij de directeurstaak neer.

Wapenfeit

Ebbinge Wubben had vanaf het begin torenhoge ambities. Zijn streven was om Rotterdam nationaal en internationaal cultureel op de kaart te zetten, met snel wisselende toptentoonstellingen en een vaste collectie van een hoog niveau. Daarnaast breidde hij de tentoonstellingsruimte uit met de Bodon-vleugel. De museumdirecteur werkte daarbij zo nauw samen met architect Alexander Bodon dat het was `alsof ze samen het potlood vasthielden'.

Loep

Kunsthistoricus Patricia van Ulzen legt het beleid van Ebbinge Wubben onder de loep in deze nieuwe uitgave van Boijmans Studies. Wie was deze bescheiden man die zo wars was van eerbetonen dat hij zelfs bij zijn afscheid in 1978 liever de gemiste kansen memoreerde dan de hoogtepunten? Een van zijn belangrijke wapenfeiten was de stille diplomatie die voorafging aan de schenking waaraan het museum zijn huidige naam te danken heeft: het verwerven van de priveverzameling van ondernemer Daniel George van Beuningen.

Spiritueel

Minder bekend was dat Ebbinge Wubben na het vroegtijdig overlijden van zijn vrouw in 1966 troost zocht bij haar kerk, De Christengemeenschap. De belangrijke rol van het geloof in zijn leven en werk werd voor veel kennissen en relaties uit de kunstwereld pas duidelijk tijdens zijn uitvaartdienst in 2014 in de kerk van De Christengemeenschap aan de Lumeystraat in Rotterdam.

Boijmans Studies

J.C. Ebbinge Wubben Museumdirecteur met een missie, 1945-1978 verschijnt op 18 juni en is uitgave nummer 12 in de Boijmans Studies, een reeks publicaties die de collectie en kunsthistorisch onderzoek op een toegankelijke manier ontsluiten. Eerder verschenen in deze serie boeken over meestervervalser Han van Meegeren en over de zaak Toorop. Alle uitgaven zijn verkrijgbaar in de museumshop, of via webshop.boijmans.nl.