Stop de uitverkoop van de democratie, stop TTIP :: SP NL

Op 28 mei waren er op 26 plaatsen in het hele land demonstraties tegen TTIP, CETA en TiSA, de handelsverdragen waarover de Europese Unie onderhandelt. Anne-Marie Mineur was op drie plaatsen aanwezig om met mensen in gesprek te gaan over TTIP. Dit is de tekst van haar toespraak in Eindhoven.

Hallo Eindhoven!

Wij zijn hier vandaag omdat wij onze DEMOCRATIE willen vieren en versterken.

Democratie is niet: winst voor alles en alle macht aan de aandeelhouders. Maar dat is wel waar we op dit moment naartoe gaan, zowel in Nederland als in Europa.

Democratie is niet: eerst luisteren naar de CEO's van de multinationals en naar lobbyisten, dan naar de bobo's in Brussel en Washington of Ottawa, en pas als allerlaatste, en liefst helemaal niet, naar de gewone mensen die de gevolgen moeten dragen. Maar dat is wel wat er gebeurt bij deze handelsverdragen. De multinationals hebben het verlanglijstje ingediend voor deze verdragen, zij worden voortdurend geraadpleegd en zij bepalen nog steeds de agenda. Volksvertegenwoordigers worden zoet gehouden met een handjevol geheime documenten, waar ze met niemand over mogen praten. Mensen zoals u mogen liefst helemaal niets zeggen. Als het aan Europa ligt, mag zelfs de Tweede Kamer hier niet over meepraten.

Democratie is ook niet: speciale gerechtshoven instellen voor buitenlandse investeerders, met rechters die niet onafhankelijk zijn en die zich niets hoeven aan te trekken van de wetten van een land. Maar dat is wel wat de bedoeling is van deze verdragen. Met ISDS kunnen buitenlandse investeerders wetten onderuit halen die democratisch tot stand zijn gekomen. Meestal gaat het dan om wetten die mens, dier en milieu beschermen. Daar helpen die paar pleisters die minister Ploumen en eurocommissaris Malmstroem hebben geplakt geen klap aan.

Democratie is ook niet: regels en wetten te grabbel gooien aan multinationals die in achterkamertjes mogen bepalen welke wetten goed zijn en welke wetten weg moeten. Want dat is de bedoeling met deze verdragen: het is niet genoeg dat deze teksten worden vastgelegd, in de toekomst krijgen lobbyisten een vaste plek aan tafel om de regels te blijven aanpassen aan hun wensen.

Democratie is ook niet: in de grootste geheimzinnigheid onderhandelen over verdragen die onze verworvenheden op het spel zetten, zonder dat de buitenwereld mag weten wat er allemaal besproken wordt. Sommige stukken moeten nog 30 jaar geheim blijven. Wat willen de onderhandelaars voor ons verborgen houden? Waarom mogen wij hierover niet meepraten?

Democratie is wel: samen met elkaar afspraken maken om te zorgen dat ons voedsel veilig is, dat onze medicijnen veilig zijn, dat onze chemicalien goed gecontroleerd worden.

Democratie is wel: wetten opstellen om te zorgen dat werknemers veilig kunnen werken, dat ze fatsoenlijk worden betaald, dat ze niet worden uitgebuit.

Democratie is wel: zorgen dat onze afspraken, onze wetten en onze regels worden gehandhaafd en beschermd door onafhankelijke rechters die transparant hun werk doen.

Democratie is wel: rekening houden met de belangen en behoeften van iedereen, en in volle openheid spreken over wat er op tafel ligt.

Deze handelsverdragen:

* TTIP, het verdrag met de Verenigde Staten,

* CETA, het verdrag met Canada,

* en TiSA, het dienstenverdrag met 50 landen in 5 continenten,

zijn een bedreiging voor de democratie.

Ze komen niet democratisch tot stand, ze zijn een bedreiging voor ons voedsel, onze gezondheid en onze rechten en regels.

Daarom is het goed dat jullie hier zijn. En niet alleen hier vechten mensen tegen TTIP, overal in Nederland komen mensen bij elkaar. Ik roep jullie op om te blijven komen. Hiermee geven wij een krachtig signaal af dat TTIP, CETA en TiSA NIET ACCEPTABEL zijn.

Wij staan hier nu, maar we staan hier weer bij elke stap die Nederland en Europa zetten om deze handelsverdragen erdoor te drukken. De eerstvolgende stap is als Mark Rutte met zijn vriendjes mag stemmen over het verdrag met Canada, CETA. Ik roep jullie allemaal op om daarbij te zijn. Organiseer een bus, ga liften, neem de trein, kom desnoods op de fiets, maar kom naar Brussel!

En namens jullie allemaal roep ik Mark Rutte op om CETA niet te ondertekenen, en te stoppen met de onderhandelingen over TTIP en TiSA.

STOP met de uitverkoop van onze democratie.

STOP TTIP -- STOP CETA -- STOP TiSA!

Anne-Marie Mineur

Europarlementarier