Kamer dringt aan op meer geld voor onderwijs vluchtelingen

Een meerderheid van de Tweede Kamer dringt aan om basisscholen ook in het tweede jaar extra geld te geven voor de opvang en scholing van vluchtelingenkinderen. Afgelopen woensdag diende Groenlinks-Kamerlid Rik Grashoff zijn motie opnieuw in, dit keer met ondersteuning van de PvdA, CDA, SP, ChristenUnie en D66.

In december 2015 wilde Groenlinks al dat basisscholen twee jaar extra geld krijgen voor de opvang van vluchtelingenkinderen. Middelbare scholen krijgen namelijk ook twee jaar steun. De motie werd aangenomen, maar Dekker legde deze naast zich neer. Basisscholen kunnen aanspraak maken op het geld dat er is voor onderwijsachterstanden, vond hij. Bovendien was er geen meerderheid doordat de PvdA per ongeluk verkeerd had gestemd.

Opnieuw

Groenlinks diende de motie opnieuw in en meerdere partijen, nu ook de PvdA, ondertekenden mee waardoor er een Kamermeerderheid was. Ze vinden dat de onderwijsachterstanden niet na een jaar zijn ingelopen. `Zie dit ook als een investering in de toekomst van onze samenleving en van de mensen die hier zijn en die hier blijven', aldus Grashoff.

Staatssecretaris Dekker zei tijdens het debat dat er al veel extra's voor vluchtelingenkinderen wordt gedaan. Zo krijgen basisscholen twee keer zoveel geld voor een asielzoekerskind dan voor een leerling uit Nederland. De staatssecretaris blijft bij zijn standpunt dat er geen dekking is en ontraadde de motie.

Halsstarrigheid

Kamerlid Grashoff was verbijsterd over de halsstarrigheid van de staatssecretaris. `Ik kan mij niet voorstellen dat de staatssecretaris daadwerkelijk vindt dat we in een jaar tijd de taalachterstand inlopen? Een groot deel van de Kamer zet erop in om iets niet half te doen, maar goed te doen.'