500.000 euro van Prins Bernhard Cultuurfonds voor Culturele Hoofdstad

John Jorritsma (voorzitter Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslan) en Adriana Esmeijer (directeur Prins Bernhard Cultuurfonds) hebben in de Blokhuispoort te Leeuwarden een cheque van een half miljoen euro aan Leeuwarden-Fryslan 2018 overhandigd.

De bijdrage is bestemd voor Under de Toer. Het project onder leiding van regisseur Jos Thie speelt zich af in 30 kerken in de provincie Fryslan. Met de plaatselijke bevolking en zo'n honderd culturele verenigingen worden onder leiding van een kunstenaar verhalen van de omgeving verteld. Dit gebeurt door middel van bijvoorbeeld toneel, muziek en kunst.

De uitzonderlijke bijdrage van het Cultuurfonds aan Culturele Hoofdstad komt van het landelijk fonds en de provinciale afdeling in Fryslan.

Jorritsma: "In Fryslan levert het Cultuurfonds een bijdrage aan veel projecten voor en door de mienskip. Het Cultuurfonds maakt het nu mede mogelijk dat verenigingen kunnen meedoen aan Culturele Hoofdstad en dat veel mensen daarvan kunnen genieten."

Esmeijer: `Het multidisciplinaire project Under de Toer laat professionals en amateurs een intensieve samenwerking met elkaar aangaan op talrijke locaties. Deze aanpak biedt de lokale `mienskip' unieke mogelijkheden om zich te manifesteren tijdens het mega-evenement dat hier over twee jaar gaat plaatsvinden. Omdat wij daarvan als Cultuurfonds hoge verwachtingen koesteren, zetten onze afdeling Fryslan en het landelijk fonds samen een royaal bedrag opzij voor de realisatie van dit project.'

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds is bevlogen pleitbezorger van cultuur, natuur en wetenschap in Nederland en daarbuiten. Met financiele bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen worden bijzondere initiatieven en talent gestimuleerd. Als inspirator van hedendaags mecenaat geeft het Prins Bernhard Cultuurfonds particulieren, stichtingen en bedrijven onafhankelijk en deskundig advies over filantropie.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslan is een van de twaalf provinciale afdelingen.