Commentaar op Europese biobrandstof-labels nog tot 18 juni mogelijk

08-06-2016 Op verzoek van de Europese Commissie zijn labels ontwikkeld die de consument vertellen welke alternatieve brandstof er aan de pomp geleverd wordt. Als deze labels vanaf 18 november ook op voertuigen gaan verschijnen is er hopelijk geen onduidelijkheid meer of autogas en aardgas gebruikt kan worden of dat men voor een pomp staat die biodiesel voor tractoren of dieselbrandstof met biologische componenten levert. EN 16942 ligt nog voor ter commentaar vanuit de Nederlandse markt tot 18 juni.

Het Nederlands Normalisatie-instituut, heeft het CEN proces begeleid. Een set symbolen is gedefinieerd die op een simpele, taal-neutrale manier aangeven om welke alternatieve brandstof het gaat. De symbolen voor benzine, diesel, aardgas, autogas en waterstof zijn met hulp van 11 verschillende Europese brancheorganisatie - brandstofleveranciers, pomphouders, auto- en motorfabrikanten - en de Europese Commissie opgesteld.

Volgens de nieuwe Europese Richtlijn kunnen partijen al per 18 oktober 2016 verplicht worden om deze aanduidingen te gaan gebruiken. Voor Nederland lijkt het er op dat de overheid en de markt (ANWB, BOVAG, VNPI, NOVE, etc.) per 1 april 2017 de zaken op orde willen hebben.

Commentaar leveren

U kunt de norm EN 16942, in delen lezen en direct commentaar geven via www.normontwerpen.nl

Meer weten?

Neem contact op met NEN Energie, Ortwin Costenoble, senior consultant, e-mail energy@nen.nl of telefoon (015) 2 690 326.

De Europese norm voor paraffine dieselbrandstof, gemaakt via synthese of waterstofbehandeling (EN 15940), heeft een 100% akkoord van de CEN-leden gekregen. De definitieve tekst is op 15 april geratificeerd en komt binnenkort beschikbaar. In negen jaar is deze brandstofspecificatie geevolueerd van een CEN Workshop Agreement door een kleine groep industrielen naar een consensus documenten gedragen door alle Europese staten.

Nieuwe Europese labels op de benzinepomp voor brandstof vastgesteld

Nieuwe Europese labels op de benzinepomp voor brandstof vastgesteld

Het Europese label voor alternatieve brandstoffen is eind januari vastgesteld. Vanaf 18 november 2016 kunnen consumenten het verschil tussen biodiesel, biogas en waterstof op de benzinepomp gaan zien. Op verzoek van de Europese Commissie heeft CEN, het Europese normalisatie-instituut, het ontwerp van de labels uitgewerkt in een norm, EN 16942, die op 1 april beschikbaar komt voor commentaar.

Toekomst voor biobrandstoffen onzeker

Toekomst voor biobrandstoffen onzeker

De Europese Commissie is steeds minder overtuigd van het duurzame karakter van eerste generatie biobrandstoffen, zo bleek op een recente conferentie in Berlijn over 'Fuels of the Future'. Tot 2020 is er een gegarandeerde markt, maar daarna stelt de Commissie geen bindende doelen meer. Kort daarvoor publiceerde de Koninklijke Nederlandse Academie voor de Wetenschappen (KNAW) een onderzoek met als conclusie dat het twijfelachtig is of het klimaat gebaat is bij biobrandstof of bij het meestoken van hout in kolencentrales. Dat gezien vanuit de vermindering van de CO2 uitstoot over de gehele keten. Is er dus nog wel toekomst voor biobrandstoffen en de bijbehorende normen?

Biobrandstoffen zijn slechts transitie

Hoe ziet de toekomst van biobrandstoffen eruit na 2020? Is er nog wel een markt voor? Als we de Europese Commissie en het '2030 Energy & Climate Framework' mogen geloven niet. De focus van nieuw te ontwikkelen brandstoffen komt steeds meer op advanced biofuels te liggen in plaats van op eerste generatie biobrandstoffen. Met alle gevolgen van dien, mogelijk ook voor de normen.