Van wijkontwikkelingsplan naar wijkontwikkelingsproces

In 2012 zijn de gemeente Roermond, de Provincie Limburg, Wonen Zuid en Wonen Limburg gestart met de uitvoering van het wijkontwikkelingsplan (WOP) Donderberg. In dit WOP is aangegeven dat er periodiek evaluaties plaatsvinden om te beoordelen of de afspraken worden uitgevoerd en de resultaten worden bereikt. De Stuurgroep Wijkontwikkelingsplan Donderberg heeft H&S Adviseurs en Daan Bours Strategische samenwerking & Support opdracht gegeven deze evaluatie uit te voeren. De evaluatie is uitgevoerd in de periode november 2015- april 2016.

De resultaatmeting die in het kader van deze evaluatie is uitgevoerd, laat zien dat er al bijzonder veel inspanningen zijn gedaan en veel acties in gang zijn gezet, en dat er resultaten in deze eerste fase zijn geboekt. Begin 2016 is de actuele stand van zaken met betrekking tot de projecten als volgt: er zijn in het oog springende resultaten, met name in het fysieke spoor, en vaak wat minder zichtbare maar ook belangrijke resultaten in het sociale[1] spoor. Daarbij geldt tevens dat resultaten in het fysieke spoor ook bijdragen aan of direct samenhangen met doelstellingen in het sociale spoor.

Van wijkontwikkelingsplan naar wijkontwikkelingsproces. Er kan echter in het verdere proces nog veel geoogst worden. Om die reden is het belangrijk dat de uitvoering van het WOP in fase 2 wordt doorgezet. Waar het per saldo in de verdere uitvoering van het WOP om gaat is meer faciliteren dan voorschrijven, meer binden van partijen, meer in proces denken dan in resultaat en het waar nodig omwille van het `hogere doel' mogen benutten van de `bandbreedte' die er is bij wet- en regelgeving. Kortom: van wijkontwikkelingsplan naar wijkontwikkelingsproces.

Draagvlak en samenwerking

Circa drie jaar na de start van de uitvoering van het WOP is het, richting het eind van fase 1 (2012-2016), een goed moment om te evalueren. De projectpartners tonen daarmee transparantie en maatschappelijke betrokkenheid door inzicht te willen geven in de tussenresultaten van de uitvoering, stakeholders daarover te informeren en verantwoording af te leggen. Dat is belangrijk voor draagvlak en samenwerking. Daarnaast levert de evaluatie belangrijke leerpunten op in de uitvoering van het WOP voor fase 2 en de volgende jaren. Het belangrijkste doel van de evaluatie is dus vooral het bijsturen van de uitvoering op basis van de ervaringen uit de eerste jaren.

Positieve impuls

Het WOP Donderberg is met veel energie en ambitie opgepakt. De WOP-partners hebben een proces in gang weten te zetten dat een positieve impuls in de Donderberg heeft veroorzaakt. Deze impuls is voelbaar in de gesprekken die in het kader van de evaluatie gevoerd zijn en de informatie die verstrekt is. Er is sprake van een positieve flow in de Donderberg.

[1] Met `sociaal' wordt bedoeld projecten rond de thema's sociaal, economie, veiligheid

Klik hier voor het rapport. (pdf, 3 MB)

Zie het origineel.