Vier doden bij aanslag Tel Aviv

Israel rouwt om de vier doden die woensdag vielen toen twee zwaarbewapende terroristen het vuur openden op bezoekers van de Sarona markthal in Tel Aviv. Zij schoten negen mensen neer. Vier van hen zijn overleden aan hun verwondingen en vijf anderen zijn er slecht aan toe.

De twee daders, Palestijnen uit het dorp Yatta nabij Hebron op de Westoever, werden snel overmeesterd door de Israelische politie. Een van de schutters werd neergeschoten tijdens zijn aanhouding en werd in een ziekenhuis behandeld aan zijn schotwond. De Palestijnse terreurbeweging Hamas bracht kort na de aanslag een verklaring naar buiten waarin zij de terreurdaad een "heroische aanval" noemden en waarschuwden de "Zionisten" dat er meer "verrassingen" zullen volgen tijdens de Islamitische heilige vastenmaand Ramandan, welke deze week is gestart.

Het Israelische leger heeft na de aanslag twee extra bataljons gestuurd naar de Westbank. Deze troepenmacht bestaat uit honderden militairen en materieel. Bovendien zijn uit veiligheidsoverwegingen alle reisvergunningen van Palestijnen voor Israel ingetrokken, in ieder geval tot komende zondag middernacht. Dat is het einde van Sjavoeot. Bij Joodse feestdagen gelden altijd extra veiligheidsmaatregelen. Verder is de werkvergunning ingetrokken van 204 familieleden van de schutters.