Ouderen welkom in beweeg- en beleeftuin in Nieuw-Vennep


Publicatiedatum:
vrijdag 10-06-2016
"Ouderen in de omgeving van het Zomerpark nodig ik van harte uit om mee te doen met de trainingen in de beweegtuin. Ook als ze een beperking hebben", zegt Duco Bauwens. De Venneper en presentator van het televisieprogramma `Nederland in beweging' is een van de initiatiefnemers van de tuin.
De beweeg- en beleeftuin bij zorgcentrum In het Zomerpark is op 20 mei feestelijk geopend door wethouder Marjolein Steffens-van de Water. Bauwens is blij met het resultaat.

"Het is nog een beetje kaal en de beplanting moet nog groeien, maar uiteindelijk zijn het de mensen die er aan de slag gaan die de sfeer maken."

Irene Kraak geeft op maandagmiddag les aan ouderen in de beweeg- en beleeftuin bij zorgcentrum In het Zomerpark in Nieuw-Vennep.
Foto: Irene Kraak geeft op maandagmiddag les aan ouderen in de beweeg- en beleeftuin bij zorgcentrum In het Zomerpark.


Toestellen

In de tuin staan onder meer een crosstrainer, fietsen - ook een die geschikt voor mensen in een rolstoel -, toestellen voor het bovenlichaam en een multifunctioneel toestel met katrollen, waarmee je volgens Bauwens `honderden' oefeningen kunt doen. De beweegtuin kon worden gerealiseerd dankzij
een landelijke subsidie, SportImpuls, die Bauwens samen met de gemeente en SportService Haarlemmermeer heeft aangevraagd. Twee keer per week zijn hier beweeglessen voor bewoners van het verzorgingshuis en ouderen uit de omgeving.

Kwaliteit van leven
Bauwens zet zich in om ouderen in beweging te krijgen of te houden.

"Dat doe ik niet alleen op televisie met `Nederland in beweging', maar ook op lokaal niveau met beweegprogramma's. Uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van leven van ouderen verbetert door goed en bewust te bewegen. De kracht en balans nemen toe en daarmee de mobiliteit en zelfredzaamheid.
Bovendien is bewegen hartstikke leuk, vooral als je het samen doet. Tegen mensen die twijfelen of het voor hen geschikt is, zeg ik: kom gewoon een keertje meedoen. Wij passen de oefeningen altijd aan aan het niveau van de deelnemers."

Vanaf donderdag 9 juni verzorgt Duco Bauwens ook twaalf weken `Nieuw-Vennep in beweging' in Pier K.

Duco Bouwens is initiatiefnemer van de beweegtuin in Nieuw-Vennep.
Foto: Duco Bouwens is initiatiefnemer van de beweegtuin in Nieuw-Vennep.



Beweegtuin in het Zomerpark

Elke maandagmiddag van 14.00-15.00 uur is er in de beweegtuin les onder leiding van Irene Kraak en op woensdagochtend van 11.30-12.30 uur onder leiding van Duco Bauwens. Adres: zorgcentrum In het Zomerpark, Remmersteinpark 3-5, Nieuw-Vennep. Bij slecht weer verhuist de les naar binnen.
Inschrijven kan via meerwaarde.nl, maar gewoon langskomen kan ook. De lessen zijn bedoeld voor mensen van 65 jaar en ouder. Een strippenkaart voor 12 lessen kost 20 euro. Voor vragen: cursusbureau Meerwaarde, telefoon 023 5698861 (ma-vrij 9.00-12.00 uur) of cursusbureau@meerwaarde.nl.