Eenvoudigere regels voor de afhandeling van vermogens van internationale paren

Nieuwsbericht | 10-06-2016 | 09:24

Op de eerste dag van de JBZ-Raad in Luxemburg zijn achttien EU-lidstaten het eens geworden over regelgeving met betrekking tot de vermogensrechtelijke kwesties van gehuwden en geregistreerde partners in grensoverschrijdende situaties, bijvoorbeeld als de partners een verschillende nationaliteit hebben of in het buitenland wonen.

De verordeningen bepalen welk recht van toepassing is en welke rechter bevoegd is met betrekking tot het vermogen van een (echt)paar in geval van echtscheiding of overlijden van een partner. Dit leidt tot meer rechtszekerheid en maakt een einde aan mogelijk conflicterende procedures in verschillende lidstaten. Ook de erkenning en tenuitvoerlegging van beslissingen hierover in een andere lidstaat wordt vergemakkelijkt.

Minister Van der Steur is zeer verheugd dat de Raad onder het Nederlands Voorzitterschap zo snel tot een akkoord is gekomen. Met dit besluit is de impasse in dit dossier doorbroken door middel van nauwere samenwerking tussen 18 lidstaten. Zowel de Commissie, het Europees Parlement als de Raad hebben in dit semester hard gewerkt aan dit dossier en de hoop is dat, zodra de voorstellen zijn vastgesteld, nog meer lidstaten zullen toetreden tot deze nauwere samenwerking.

Strafrecht in cyberspace

Daarnaast hebben ministers van Justitie hebben twee pakketten met conclusies aangenomen omtrent cybercriminaliteit. Hierin staan concrete maatregelen en een planning voor vervolgacties om de samenwerking in de strijd tegen cybercriminaliteit te verbeteren.

De conclusies zijn specifiek gericht op concrete vervolgstappen en acties om de onderlinge justitiele samenwerking te vergemakkelijken, de samenwerking met internetproviders te verbeteren en na te denken over mogelijke gemeenschappelijke punten voor wetshandhaving in cyberspace. De Commissie is gevraagd in juni 2017 uitkomsten op deze drie gebieden te presenteren.

Europees openbaar ministerie

Op het gebied van het Europees Openbaar Ministeries (EPPO) spraken de ministers hun eerste steun uit voor de meest recente bepalingen die tijdens het Nederlandse voorzitterschap op expertniveau zijn besproken. Het voorzitterschap heeft de experts verzocht hun besprekingen voort te zetten, rekening houdend met de kanttekeningen die door sommige delegaties naar voren werden gebracht. Ook is vastgesteld dat niets als volledig akkoord kan worden beschouwd voordat een overkoepelend akkoord op de tekst is bereikt.

De bepalingen betreffen regels voor de behandeling van individuele zaken en gegevensbescherming, vereenvoudigde procedures voor vervolging en algemene, financiele en personele vergoedingen. EPPO-regelgeving is erop gericht een bijdrage te leveren aan de aanpak van criminaliteit die financiele belangen van de EU schaden. Dit moet gebeuren middels invoering van een Europees Openbaar ministerie dat op dat terrein handelingsbevoegd is.

Zie ook

* Raad Justitie en Binnenlandse Zaken