DNU blij met vertrek raad van toezicht UvA HvA

Persbericht DNU: Weg met de Arrogantie van de Macht, weg met de Raad van Toezicht!

- Vertrek Raad van Toezicht bewijst: beroepsbestuurders vertrekken pas als gezichtsverlies dreigt

- Eis DNU: geen nieuwe benoemingen van toezichthouders door Minister, voordat academische gemeenschap heeft besloten over voorstellen commissie democratisering & decentralisering

- Het gaat om de structuur, niet om de poppetjes

Vandaag heeft de voltallige Raad van Toezicht van de UvA-HvA verklaard op te stappen. Ze hebben hiermee voorkomen dat de Centrale Studentenraad en de Centrale Ondernemingsraad, die deze middag hier een gezamenlijke vergadering over hebben, hen hier toe zou dwingen, en hebben het gezichtsverlies besloten te beperken. Waar de medezeggenschap eerst schandalig door minister Jet Bussemaker genegeerd is, achterhaalt de werkelijkheid deze clique van beroepsbestuurders nu alsnog.

“Dit is exemplarisch voor de chaos waar de gebrekkige wetgeving van Bussemaker de academie toe dwingt. Degelijk toezicht en goed bestuur hangt nu op alle niveaus af van de gratie van de bestuurders,” zegt woordvoerder van De Nieuwe Universiteit Harriet Bergman. “Soms gaat dat goed en soms gaat dat door het consequent negeren de medezeggenschap en de stemmen uit de academische gemeenschap ontzettend fout. We zien dat een bestuurs-structuur die draait op politiek wisselgeld in plaats van het dienen van studenten en medewerkers, onhoudbaar is geworden sinds de protesten.”

Bergman benadrukt dat onder leiding van Nicolai de UvA-HvA fusie nooit degelijk is geëvalueerd, dat de medezeggenschap regelmatig door Nicolai en de zijnen is geïntimideerd, en dat door zijn toedoen bestuursleden onverwacht vertrokken en onverwacht opnieuw werden aangesteld. Bergman concludeert: “Keer op keer is de roep om inspraak van de academische gemeenschap genegeerd door Atzo Nicolai”.

Nu de Raad van Toezicht eindelijk vertrekt, zou het Bussemaker sieren niet direct weer een nieuwe club nevenfunctie-spaarders bijeen te roepen, maar de uitkomsten van de commissie democratisering & decentralisering af te wachten. Het College van Bestuur behoort verantwoording af te leggen aan de academische gemeenschap, niet aan een onzichtbaar orgaan waarvan de leden enkel dienen om de hoeveelheid prominente VVD-ers en PvdA-ers met leuke nevenfuncties in evenwicht te houden.

Humanities Rally woordvoerder Catherine Hooijer stelt dan ook: “ Een nieuwe Raad van Toezicht hoeft er wat ons betreft dan ook niet te komen. Nicolai’s beslissing op te stappen, toont aan dat het in het vervolg geen zin heeft bestuurders te benoemen die niets te maken hebben met de Universiteit”. Door het regenteske reageren op de gebeurtenissen in Amsterdam, heeft schulden-stelsel Bussemaker haar hand overspeeld. We moeten weg van de Arrogantie van de mach naar macht voor de mensen waar het om draait!