Jonge werkgevers: werkloosheid omlaag door scale-ups

Minder blindstaren op start-ups en meer aandacht voor banenscheppende scale-ups. Met die boodschap treedt de jubilerende jonge werkgeversvereniging Jong Management vandaag naar buiten richting kabinet, lokale overheden en sociale partners.

In het manifest dat de voorzitter van Jong Management, Julius Kousbroek vanmorgen overhandigde aan minister Henk Kamp (Economische Zaken), onderschrijven de jonge werkgevers de bewezen waarde van scale-ups voor de werkgelegenheid. Deze snelgroeiende bedrijven waren tussen 2011 en 2014 goed voor het creeren van 70.000 full-time arbeidsplaatsen in Nederland.

Jong Management waarschuwt in het manifest dat het percentage snelgroeiende bedrijven in ons land sinds 2008 hard terugloopt. Een trend die volgens jonge werkgevers gekeerd kan worden door een betere signalering van vroege groeiers; meer talent- en kennisontwikkeling aan de top en een faciliterende overheid. Jong Management voorzitter Julius Kousbroek: "Scale-ups zorgen aantoonbaar voor hogere groei, meer banen en nieuwe voorspoed. Maar zonder scherper doorgroeibeleid en een faciliterende overheid stokt de doorgroei en raken we als Nederland achterop. Er is voor het bedrijfsleven, werknemers en overheid nog een wereld te winnen in het terugdringen van de werkloosheid als we gezamenlijk van starters ook echte blijvers maken." Minister Kamp: "We weten waar we het voor de toekomst van Nederland van moeten hebben. Dat begint bij de start-ups, maar die moeten vervolgens wel scale-ups worden. We danken Jong Management dan ook zeer voor dit manifest."

De jonge werkgevers stelden dit manifest op ter gelegenheid van hun 100-jarig bestaan. Vanmiddag viert de vereniging haar jubileum in het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Zij doen dit in het bijzijn van prominente gasten en oud-leden Ruud Lubbers, Hans de Boer, Bernard Wientjes, Wim Dik en Cees Oudshoorn. Minister-President Mark Rutte brengt deze middag zijn felicitaties over, de CEO van Cool Blue Pieter Zwart en andere jonge ondernemers spreken over ondernemerschap anno 2106. Jeroen Smit, auteur van de Prooi en Nog lang en gelukkig, spreekt een column uit.

Over Jong Management

Jong Management is de vereniging van jonge werkgevers, managers en ondernemers die gelieerd is aan VNO-NCW. Haar ruim 1000 leden komen maandelijks bijeen in 27 kringen door heel Nederland. Persoonlijke groei, verbinden, maatschappelijke betrokkenheid en onderlinge vriendschappen staan al sinds de oprichting centraal.