Mgr. Woorts bij negende verjaardag heiligverklaring pater Karel

In de St. Pancratiuskerk te Munstergeleen werd op 3 juni (hoogfeest van het Heilig Hart van Jezus) de 9de verjaardag gevierd van de heiligverklaring van pater Karel Houben (congregatie der Passionisten). De Utrechtse hulpbisschop H. Woorts was hoofdcelebrant tijdens deze viering, daartoe uitgenodigd omdat hij bisschop-referent voor bedevaarten is. Dat deze verjaardag dit jaar op dit Hoogfeest viel, noemde mgr. Woorts "een prachtige combinatie."

Beschrijving

Pater Karel Houben werd in 1821 in Munstergeleen geboren als zoon van een molenaar. Voor veel mensen die het geestelijk of lichamelijk moeilijk hebben is hij een bron van troost. Het Vaticaan heeft twee wonderen erkend op voorspraak van pater Karel. Paus Benedictus XVI heeft hem daarom op 3 juni 2007 in Rome heilig verklaard.

In zijn preek wees mgr. Woorts op de betekenis van het hoogfeest van het Heilig Hart van Jezus, dat de Kerk op 3 juni viert: "Zijn goddelijk Hart, stromend van oneindige liefde en barmhartigheid, is een en al hart voor ieder van ons, voor ieder mens. Geen mens valt buiten Zijn liefde!" Dat maakt Jezus duidelijk met de gelijkenis over de herder en zijn honderd schapen, aldus de Utrechtse hulpbisschop. Jezus laat er 99 achter om op zoek te gaan naar het ene verloren schaap. Mgr. Woorts: "Jezus, onze Goede Herder, door God aan ons gegeven, met Zijn Heilig Hart van barmhartige liefde, Hij leeft voort in Gods heiligen, onder wie pater Karel Houben. Pater Karel heeft in zijn priesterleven vele zwakken kracht gegeven, zieken genezen, mensen in het hart met Gods liefde geraakt en zo gehouden bij of teruggebracht naar de kudde van de Heer. Dat heeft hij met al zijn passie en liefde gedaan. Hoe toepasselijk dat hij op zijn passionisten-kloostergewaad het teken droeg van het Heilig Hart van Jezus, het Heilig Hart dat een gewond Hart is, doorstoken, door lijden en kruis, door het offer van Zijn leven voor ons. Immers, de ware herder geeft zijn leven voor zijn schapen, die leert ons dat echte liefde ook altijd offers vraagt."

Hulpbisschop Woorts benadrukte dat ieder van ons deel is van de kudde van de Heer. "Ieder van ons is geroepen om - op eigen wijze - te delen in de herderlijke liefde van God, juist ook onze liefde en zorg voor de zieken, de gewonden, de verdwaalden, zowel naar lichaam als naar geest." Maar de barmhartige liefde van de Herder Jezus kan ons ook doen inzien "dat onze liefde voor God of onze naaste eigenlijk maar klein is, misschien flauw of verflauwt. ... Dan is er voor u en mij `werk aan de winkel'. En dat begint met ruimte geven in ons hart aan de Bijbelse oproep dat we ons met God en elkaar verzoenen, als we afgedwaald zijn van God of onze naaste. Dat we ons willen laten vinden door de Heer, juist ook in het sacrament van Gods barmhartige liefde, de biecht, zeker ook in dit Heilig Jaar van de Barmhartigheid."

Aansluitend aan de Eucharistieviering organiseerde de Stichting Pater Carolus Houben voor de aanwezigen een ontmoeting in de pastorietuin. Daarbij was ook de heer Dorremans aanwezig (zie rechtsonder), die op voorspraak van Karel Houben is genezen van een levensbedreigende ziekte.