Veiling pietenschoenen Hoofdpiet Erik van Muiswinkel gestart

Geschatte opbrengst veelbesproken schoenen 2.000 euro

Vandaag is de veiling met de veelbesproken pietenschoenen van caberetier Erik van Muiswinkel bij veilinghuis Catawiki van start gegaan. Tien jaar lang droeg Van Muiswinkel de schoenen als Hoofdpiet in het Sinterklaasjournaal. Afgelopen maand liet hij weten te stoppen als Hoofdpiet omdat hij vindt dat de NTR sneller afscheid moet nemen van Zwarte Piet in zijn huidige vorm. De opbrengst van de schoenen komt ten goede aan de AVL Foundation, het actieplatform van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam dat gespecialiseerd is in de behandeling van kanker.

Volgens veilingmeester Ger van Oers gaat het niet zomaar om een paar standaard schoenen. ''De schoenen zijn in opdracht van Van Muiswinkel in 2005 met de hand gemaakt door de bekende schoendesigner Egbert van der Does. De uit 3 kleuren vervaardigde schoenen zijn erg opvallend en volstrekt uniek''. Van Muiswinkel laat weten dat de schoenen slechts licht versleten zolen hebben en daardoor eventueel nog goed draagbaar zijn voor talentvolle nieuwe Hoofdpieten. Desgewenst zal Van Muiswinkel de schoenen signeren en persoonlijk overhandigen aan de winnaar van de veiling.

Bijna 20 jaar lang Zwarte piet

Van Muiswinkel speelde vanaf 1998 de rol van Hoofdpiet tijdens de televisieprogramma's rondom Sinterklaas, Hij was sinds 2001 als Hoofdpiet te zien in het jaarlijkse Sinterklaasjournaal.

Belangstelling

Veilingmeester Ger van Oers verwacht veel belangstelling voor de schoenen. ''Zwarte Piet is al meer dan 160 jaar verbonden aan het moderne sinterklaasfeest, maar door de Zwarte Pietdiscussie ligt Zwarte Piet de laatste jaren behoorlijk onder vuur. Deze pietenschoenen hebben daardoor een turbulente periode in de geschiedenis van het Nederlandse Sinterklaasfeest meegemaakt. Ik kan me dan ook heel goed voorstelen dat een Nederlands cultureel museum ze in haar collectie wil opnemen''.

De veiling van de schoenen duurt tot en met zaterdag 18 juni en is te bekijken via www.catawiki.nl/schoenen