Solidariteit en gratis ontbijt als antwoord op treinstaking - KU Leuven

De KU Leuven trakteert haar studenten en personeelsleden op een ontbijt tijdens de treinstaking van volgende week. Met de hashtag #kuleuvenhelpt riep de universiteit hen eerder al op om elkaar hulp te bieden. Dat bracht een golf van solidariteit op gang.

De KU Leuven trakteert haar studenten en personeelsleden op een ontbijt tijdens de treinstaking van volgende week. Met de hashtag #kuleuvenhelpt riep de universiteit hen eerder al op om elkaar hulp te bieden. Dat bracht een golf van solidariteit op gang.

Begin deze week startte de KU Leuven een solidariteitsactie als reactie op de aangekondigde treinstaking van volgende week, in volle examenperiode. "Studenten mogen niet het slachtoffer worden van deze actie. Om de examens te laten plaatsvinden zoals gepland, hebben we samen met de Studentenraad gezocht naar oplossingen", zegt rector Rik Torfs.

De universiteit riep studenten en personeelsleden op om elkaar hulp te bieden. Via de hashtag #kuleuvenhelpt kwam op Twitter een ware solidariteitsgolf op gang. Personeelsleden en studenten boden elkaar slaapplaatsen en autoritten aan.

150 studenten vroegen een slaapplaats

Voor de studenten die echt geen alternatief konden vinden, ging de universiteit zelf op zoek naar overnachtingsplaatsen. Studenten konden via een formulier laten weten of ze van dit noodaanbod gebruik wilden maken. Zo'n 150 studenten vroegen de universiteit om hulp. Het overgrote deel heeft examens op de Brusselse of Leuvense campussen van de KU Leuven, en geraakt niet ter plaatse door de staking. De KU Leuven biedt hen een of meerdere overnachtingen aan, zodat ze hun examens kunnen afleggen op de voorziene datum. Examens uitstellen wil de universiteit tot elke prijs vermijden.

Gratis ontbijt op alle campussen

Om studenten en personeel te bedanken, biedt de KU Leuven hen volgende week een gratis ontbijt aan. Op alle campussen in Vlaanderen kunnen studenten en personeelsleden genieten van een koffie en wat lekkers. Rector Torfs: "Het ontbijt is een mooie geste, maar het is natuurlijk niet de kern van de actie. Solidariteit: daar gaat het echt om. Dit is een ongewone situatie. Dus moet je ongewone maatregelen nemen. Dat doen we."

De KU Leuven biedt het ontbijt ook aan als de staking niet zou doorgaan.

Praktisch voor de pers

Maandag 13 juni om half acht is rector Rik Torfs aanwezig bij het ontbijt in Leuven en staat hij u graag te woord aan de Foodtruck van Alma aan Agora, E. Van Evenstraat 4, 3000 Leuven (http://bib.kuleuven.be/agora/overons/ligging).

Alle praktische informatie over het ontbijt op de verschillende campussen (locaties, data, uren) vindt u op deze pagina: http://nieuws.kuleuven.be/node/16819.

Meer informatie en interview-aanvragen: Sigrid Somers, perschef KU Leuven, 0475 87 40 08