Informatie-ontwerpers hechten aan aantrekkelijkheid, publiek aan dui..


PERSBERICHT 13-06-2016 - Veel van de data waarmee we dagelijks overspoeld worden kunnen we pas goed begrijpen als ze worden gevisualiseerd. Ontwerpers claimen begrijpelijkheid het allerbelangrijkst te vinden, maar hechten in de praktijk de meeste waarde aan aantrekkelijkheid, terwijl het
publiek vooral duidelijkheid waardeert. Annemarie Quispel die op 15 juni promoveert, onderzocht datavisualisaties voor een breed publiek.

Hoe worden dergelijke visualisaties geproduceerd, begrepen en gewaardeerd door hun makers, (grafisch) ontwerpers, en door hun publiek? In hoeverre delen zij opvattingen over het belang van begrijpelijkheid en aantrekkelijkheid?

Vertrouwdheid
Onderzoek naar datavisualisaties is traditioneel gericht op visualisaties die bedoeld zijn om snel en accuraat data te kunnen aflezen. Veel minder is bekend over criteria voor `goede' datavisualisaties voor een breed publiek. `Populaire' datavisualisaties worden in toenemende mate gepubliceerd
in massamedia, varierend van de vertrouwde staaf- en taartdiagrammen tot een varieteit aan nieuwe soorten grafieken.

Aantrekkelijkheid van datavisualisaties is extreem moeilijk te omschrijven, maar zit voor ontwerpers onder meer in afwijkendheid en voor het brede publiek vooral in duidelijkheid. Verder lijkt een indruk van duidelijkheid veeleer gebaseerd te zijn op vertrouwdheid (en een daarvan afgeleide
verwachting van bruikbaarheid) en niet op daadwerkelijke bruikbaarheid van grafieken.

Annemarie Quispel (Schiedam 1967) studeerde taalwetenschap aan de universiteit van Tilburg. Zij is werkzaam aan de kunstacademie AKV|St.Joost (Avans Hogeschool).

Noot voor de pers

Annemarie Quispel promoveert op 15 juni om 14.15 in de aula van Tilburg University, Warandelaan 2. Titel proefschrift: Data for all. How professionals and non-professionals in design use and evaluate information visualizations. Promotor: prof. dr. F.A. Maas.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annemarie Quispel, a.quispel@avans.nl, of via persvoorlichters@tilburguniversity.edu, tel. 013 - 466 4000.