Passend onderwijs voor leerlingen met autisme is zeker mogelijk | www.avs.nl

Tijdens de thuiszitterstop in Utrecht, op 13 juni, hebben de staatssecretarissen Dekker van Onderwijs en Van Rijn van VWS het rapport `Passend onderwijs vanuit autisme bekeken' uit handen van ervaringsdeskundigen met autisme in ontvangst genomen. Het rapport beschrijft oplossingen voor knelpunten en misvattingen die Passend onderwijs voor leerlingen met autisme belemmeren.

Vanuit autisme bekeken analyseerde ruim 60 praktijksituaties en sprak met leerlingen met autisme en hun ouders en betrokkenen uit onderwijs, zorg en gemeenten. Uit de analyses die in twee jaar zijn verzameld, komt naar voren dat onderwijs wel degelijk passend gemaakt kan worden voor leerlingen met autisme. Het vereist in de eerste plaats een duidelijke visie op diversiteit in de klas, waarin veiligheid voor alle leerlingen voorop staat. Een tweede punt is samenwerking: met de leerling zelf, met de ouders en zo nodig met partners om het onderwijs heen, zoals jeugdhulp of leerplicht. Een voorwaarde om Passend onderwijs goed in te vullen is dat autisme wordt herkend en op tijd vastgesteld. Specialistische expertise over autisme is nodig om de juiste ondersteuning te kunnen bieden.

Passend onderwijs

De werkgroep stelt dat circa 40 procent van de thuiszitters autisme heeft. In veel klassen zitten een of meer leerlingen met autisme. Een opvallende bevinding is dat het in ongeveer een derde van de praktijksituaties is gelukt om binnen een redelijke termijn en zonder al te veel moeite Passend onderwijs te realiseren. In ruim twee derde van de situaties gaat het moeizaam. Het rapport geeft beleidsmakers, schoolbestuurders, leerkrachten en ouders handvatten om een passende leerplek te bieden aan leerlingen met autisme.

Regionaal

Ervaringsdeskundigen met autisme overhandigen van 13 juni tot en met 22 juni op meer dan 80 plekken in Nederland het rapport aan hun eigen school of gemeente, om hen op te roepen om vanuit autisme te kijken naar Passend onderwijs. Een overzicht van de regionale overhandigingen is te vinden op: http://www.vanuitautismebekeken.nl/overhandiging-ovab

In het programma Vanuit autisme bekeken werken professionals met en zonder autisme samen om een beweging in gang te zetten om anders naar autisme te kijken en de kennis over en begrip voor autisme te vergroten.