Zeeuwse Werkgroep e-Depot op Dag van de Digitale Duurzaamheid

Op dinsdag 14 juni 2016 vond de eerste 'Dag van de Digitale Duurzaamheid' plaats in Utrecht. Tijdens deze bijeenkomst werd de 'Handreiking informatiehuishouding op orde' gepresenteerd. Deze handreiking werd ontwikkeld door de Zeeuwse Werkgroep e-Depot.

Onder veel belangstelling presenteerde Erik van Hengel, senior medewerker informatievoorziening bij de Gemeente Sluis en lid van de Zeeuwse Werkgroep e-Depot, de Handreiking informatiehuishouding op orde.

'In Zeeland zijn we vooral praktisch'

De Handreiking is een praktisch instrument waarmee informatiebeheerders van alle overheden direct aan de slag kunnen. Een interactief pijlenschema geeft aan wat er moet gebeuren op weg naar een gezonde informatiehuishouding. Als men een pijl aanklikt verschijnen documenten, tips en goede voorbeelden om dat bepaalde product tot stand te brengen. 'In Zeeland zijn we vooral praktisch: op een wolk kun je niet staan', lichtte Erik van Hengel toe. Dus: handen uit de mouwen en samen iets ontwikkelen waarmee je meteen kunt werken.

Iedereen kan op Pleio aan de slag met het instrument, ongeacht of men nog moet beginnen of al veel heeft gedaan. Ieder kiest zijn eigen startpunt, route en tempo. Erik van Hengel pleitte voor meer zelfvertrouwen: 'Geloof in je eigen kunnen!'

Handreiking informatiehuishouding op orde Afbeelding Handreiking informatiehuishouding op orde.

Tijdens de presentatie werden concrete praktijkervaringen gedeeld, zoals het maken van een 'scan' van de staat van de informatiehuishouding. Om die scan te kunnen maken ontwikkelde de Zeeuwse Werkgroep e-Depot een instrument voor een beknopte informatieanalyse.

Digitale dementie voorkomen

Tijdens de Dag van de digitale duurzaamheid sprak Rob van der Zwaag, burgemeester van Veere en voorzitter van de Vereniging van Zeeuwse Gemeenten (VZG) over 'De bestuurlijke uitdaging voor overheden: hoe voorkomen we digitale dementie?' Hij riep de gemeenten op om veel meer met elkaar samen te werken om kwaliteit, kennisdeling en duurzaam toegankelijke informatie te borgen.

Presentatie e-Depot monitor

Om inzicht te krijgen in verschillende e-Depot mogelijkheden is in opdracht van de VZG een landelijke e-Depot monitor uitgevoerd door bureau eSpecialisten en ondersteund door Archief2020. Het eindrapport e-Depot monitor is 6 april 2016 door de VZG gepubliceerd. Tijdens de Dag van de digitale duurzaamheid vond een terugkoppeling van de e-Depot monitor plaats door Kees Groeneveld en Peter Oude Heuvel, adviseurs en begeleiders van de e-Depot monitor. Het e-Depot van het Zeeuws Archief is ook in de monitor opgenomen.