Opvang vluchtelingen


Geschreven op: 15-06-2016 Gewijzigd op : 15-06-2016

huisvesting (website).jpg

Huisvesting

COA: kantoorpand Middelland geschikte locatie opvang vluchtelingen.

Het gezamenlijk onderzoek van gemeente en COA naar een geschikte locatie om opvang voor circa 300 vluchtelingen te realiseren heeft geleid tot een voorkeurslocatie. Het gaat om een leegstaand kantoorpand aan de Bleek 1 in de wijk Middelland. Het pand is voornamelijk omgeven door kantoor- en
bedrijfsgebouwen waaronder het gemeentehuis van Woerden. Nu deze locatie bekend is kan tijdens de bijeenkomsten over vluchtelingenopvang en huisvesting statushouders op 21 en 22 juni een open en concreet gesprek met elkaar gevoerd worden.

Het pand aan de Bleek 1

Het kantoorpand is na verbouwing geschikt om vluchtelingen op te vangen. De kosten van de locatie komen voor rekening van het COA, Centraal Orgaan opvang asielzoekers. De Waal beheer, eigenaar van het pand aan de Bleek 1, en het COA zijn hierover in gesprek.

Een opvanglocatie in Woerden?

In Nederland is dringend behoefte aan meer opvanglocaties voor vluchtelingen. Hoewel de vluchtelingenstroom ten opzichte van vorig jaar enigszins is afgenomen, is er nog steeds grote behoefte aan opvangcapaciteit. Ook omdat er nog ruim 16.000 vergunninghouders (statushouders) verblijven op
locaties die moeten doorstromen naar woningen elders in het land. Daarnaast zijn veel (tijdelijke) opvanglocaties niet langer beschikbaar. Dinsdag 31 mei is de raad akkoord gegaan met de zoektocht naar een geschikte locatie voor de opvang van circa 300 vluchtelingen voor de duur van 5 jaar.
Ook gaf zij in een amendement aan om zodra de locatie bekend is hierover met inwoners van Woerden in gesprek te gaan. Het definitieve besluit over een opvanglocatie aan de Bleek 1 moet nog genomen worden. Het gaat nu nog om een verkennende fase.

In gesprek met elkaar

Op 21 en 22 juni organiseert de gemeente bijeenkomsten waar inwoners informatie kunnen krijgen en uitgenodigd worden om met elkaar in gesprek te gaan. Tijdens deze bijeenkomsten zijn ook vertegenwoordigers van verschillende organisaties aanwezig, waaronder het COA. Nu de voorkeurslocatie
bekend is, kan er concreet gesproken worden over de voor- en nadelen van deze specifieke locatie en kunnen zorgpunten met elkaar gedeeld worden.

Er zullen veel vrijwilligers nodig zijn. Inwoners en ook bedrijven worden van harte uitgenodigd om hierover na te denken. Mensen die meer willen weten over wat ze kunnen bijdragen om ervoor te zorgen dat de mensen in de opvang zich snel thuis voelen in Woerden, kunnen met hun vragen en
suggesties tijdens deze bijeenkomst terecht. Vrijwilligersorganisaties als `Wij zijn Woerden' en Vluchtelingensteunpunt Groene Hart zijn voor dit doel aanwezig.

Ook zal er tijdens de bijeenkomst gesproken worden over de huisvesting van statushouders. Dit is een wettelijke taak van de gemeente. Hoe gaan we dat samen invulling geven? Woningcorporatie GroenWest is hierin de partner van de gemeente en eveneens aanwezig.

Tijdstip en locatie stadsgesprekken / informatiemarkt

Di 21 juni, 19.45 - 22.00 uur, Gemeentehuis Woerden, Blekerijlaan 14, Woerden
Wo 22 juni, 19.45 - 22.00 uur, Kalsbeek, locatie Bredius, Burg H.G. van Kempensingel 23

De raad besluit

Wanneer het onderzoek van het COA afgerond is en de locatie blijkt definitief geschikt te zijn, komt er een voorstel aan de raad. Aan de raad wordt gevraagd een besluit te nemen. Uiteraard kunnen inwoners en andere betrokkenen ook dan hun stem laten horen.