Test met 3D-geprinte betonnen bekisting geslaagd


15 juni 2016

Heijmans en CyBe Construction hebben twee bekistingen geprint met een 3D-betonprinter. Het is de eerste keer in Nederland dat constructie-elementen op deze manier zijn gemaakt. De geprinte bekisting blijft onderdeel van het constructie-element, het is daarmee een vorm van verloren
bekisting. Met de test onderzoeken de bedrijven mogelijke toepassing van 3D-geprinte bekistingen in de civiele bouw (weg- en waterbouw). Een van de bekistingselementen is vandaag voor het hoofdkantoor van Heijmans in Rosmalen neergezet.

"Hoewel de techniek nog testwerk en verfijning vereist, biedt 3D-betonprinten bovenal de nodige kansen", zegt Jurre van der Ven van Heijmans. "We streven naar het printen van een dubbel gekromde betonnen bekisting die we vullen met gewapend beton en gaan toepassen bij een brug of viaduct. Want
als een element sterk genoeg is voor zo'n zware constructie, zal die ook doorontwikkeld kunnen worden voor toepassing in de woningbouw. De testen die we nu hebben uitgevoerd zijn geslaagd."

Jurre van der Ven: "3D-betonprinten maakt vrije, organische vormen met gelijke kwaliteit mogelijk, maar wel tegen lagere kosten."

"Uit de test op het eerste constructie-element is gebleken dat de karakteristieke waarde van het beton dat we hebben geprint (CyBe Mortar) groter is dan eerder berekend. Hier zijn wij zeer tevreden mee", zegt Berry Hendriks van CyBe Construction. "Door dergelijk praktisch onderzoek en testen
zien wij dat de technologie steeds breder toepasbaar wordt. Bovenal merken wij dat hierdoor de voordelen van 3D-betonprinten beter zichtbaar worden. Uiteindelijk helpt dit ons om de sector te faciliteren met deze technologie zodat zij sneller, goedkoper en met hogere kwaliteit kunnen bouwen."

IMG_7902.jpg

Berry (links) en Jurre volgen de vorderingen van de 3D-betonprinter (CyBe R 3Dp) tijdens het printen van de eerste bekisting.

Over de uitgevoerde test

Heijmans en CyBe hebben twee betonnen bekistingen geprint. De eerste 3Dprint was een holle bekisting (1,25 meter breed, 35 cm diep en 3,1 meter hoog) die gevuld werd met water om de maximale `bekistingsdruk' vast te stellen. Het printen van de bekisting duurde ongeveer 30 minuten.

IMG_7893.jpg

Tijdens de proef wordt continu de temperatuur van het CyBe Mortar gemeten.

3dbetonprint-jurre-4-vierkant.jpg

Het printen van de ruim 3 meter hoge bekisting duurde ongeveer 30 minuten. Via de watertoevoer onder aan de bekisting werd nadien de maximale `bekistingsdruk' vastgesteld.

De tweede bekisting heeft een rechte en een dubbel gekromde zijde en een hoogte van 2,5 meter. Tijdens het printen werd de onderste helft van de gekromde zijde strak afgewerkt. Enerzijds om na te gaan hoe vlak en strak geprint beton na nabehandeling is en anderzijds om aangroei van mos en
algen te onderzoeken. De bekisting (volgestort met beton) is voor het hoofdkantoor van Heijmans geplaatst en werd in ongeveer 25 minuten geprint.

3dbetonprint-jurre-5.jpg

Waarom bekistingen printen?

Klanten vragen steeds vaker om complexere ontwerpen en vormen bij woonhuizen en kunstwerken zoals viaducten. Dit vraagt het nodige van de uitvoering en het ontwerp. In het traditionele proces kunnen deze complexe vormen gerealiseerd worden, echter kost dit veel ontwerptijd en manuren voor de
uitvoering. Door het 3D-betonprinten van een bekisting of zelfs de gehele constructie kunnen in potentie vrije, organische vormen met gelijke kwaliteit, maar tegen lagere kosten (tot wel 50%) worden gemaakt.

Heijmans en CyBe verwachten medio 2017 een geprinte bekistingselement in te zetten bij een project.

Meer informatie

Jurre van der Ven

Innovatiemanager

* jven3@heijmans.nl
* @HeijmansNL
* Bekijk mijn profiel
* +31 (0)6 115 129 86

Rik Hammer

Communicatiemanager

* rhammer@heijmans.nl
* @Hammerre78
* Bekijk mijn profiel
* +31 (0)6 295 748 01

* Deel op LinkedIn
* Deel op Twitter
* Deel op Facebook
* Deel via e-mail
* Deel via Whatsapp

* Deel op LinkedIn
* Deel op Twitter
* Deel op Facebook
* Deel via e-mail
* Deel via Whatsapp

Sluiten

Het beste van Heijmans

Ieder kwartaal onze meest spraakmakende tips, projectreportages en interviews in je mailbox!

Abonneer je
Voornaam _____________________
Achternaam _____________________
E-mailadres _____________________
Abonneer je

Meer Heijmans

Dromen van vrije vormen in beton
Het idee

3D-betonprinten

Dromen van vrije vormen in beton
Lees verder
Nullen en enen op de bouwplaats
Vijf vragen aan

Jurre van der Ven

Nullen en enen op de bouwplaats
Lees verder
Inspiratie voor de volautomatische bouwplaats
Nieuws

Bouwplaats van de toekomst in 9 video's

18 mei 2016
Bekijk dit bericht
Een stalen brug die zichzelf print in Amsterdam
Project

MX3D Bridge

Een stalen brug die zichzelf print in Amsterdam
Bekijk dit project