Voorzorgsmaatregelen tegen toenemende wateroverlast in het gebied va..


15 juni 2016 De grote hoeveelheid regen van maandag 13 juni jl in het gebied van de dorpen Reusel, Hoogeloon, Bladel en Hooge Mierde heeft een groot effect op waterstanden in de beken de Beerze en de Reusel. Momenteel worden er voorzorgsmaatregelen genomen die ervoor moeten zorgen dat de grote
hoeveelheid water die door deze beken moet wegstromen zo min mogelijk overlast veroorzaakt. De verwachting is dat er nog meer neerslag komt. De maatregelen die nu getroffen worden spelen daar al op in.
Verdronken stuw Kleine Dommel Hoogeloon 13062016.JPG

Lokale maatregelen

Bij Spoordonk, gemeente Oirschot, is de Beerze buiten zijn oevers getreden en loopt het water door aardappelvelden. Op die velden wordt nu een nooddijk aangelegd om te voorkomen dat dit water verderop weer overlast veroorzaakt. Daarnaast zijn momenteel bij de Spoordonkse watermolen
werkzaamheden aan de dijk aan de gang. Hierdoor is die dijk zwakker dan normaal. Er wordt daar nu ook een nooddijk aangelegd om de dijk waaraan werkzaamheden worden verricht extra te versterken en verhogen.

De Beerze en Reusel buiten haar oevers

Op verschillende plaatsen ten zuiden van Spoordonk is de Beerze buiten zijn oevers getreden. Al dat water moet nog worden afgevoerd richting `s-Hertogenbosch.

De Reusel bij Biest-Houtakker en de Beerze bij Bladel, Hoogeloon en Spoordonk treden op verschillende plaatsen buiten hun oevers en kunnen het vele regenwater nauwelijks verwerken. In Hoogeloon viel maandag ruim 80 mm neerslag. Gemiddeld valt die hoeveelheid in een maand. Daarbij komt dat de
bodem door de buien van de afgelopen weken verzadigd is en er weinig regenwater meer de grond in trekt. De afstroming naar de rivier gaat daarom snel en levert hoge pieken op.

Verwachting

De weersvoorspelling geeft aan dat er nog meer hoosbuien op komst zijn. Waar die vallen is moeilijk te voorspellen. Indien de buien op dezelfde plaatsen vallen als maandag, dan zal dat ook tot toename van de afvoerproblemen leiden. De maatregelen die genomen worden spelen daar op in.