"Los-bandig katholiek" (Promotie) - Radboud Universiteit

woensdag 15 juni 2016

Tijd vanaf 12:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen

Promovendus mevrouw A.M.C. van Leeuwen

Promotor(es) prof. dr. P.J.A. Nissen, prof. dr. C.H. Huebenthal

Subtitel Los-bandig katholiek'. Een gevalstudie over morele opvoeding en bronnen van waarden bij leerkrachten in het katholieke basisonderwijs

Beschrijving

Het katholiek primair basisonderwijs en de kerkelijke hierarchie zijn niet langer vanzelfsprekend met elkaar verbonden. Dit roept de vraag op vanuit welke bronnen van waarden leerkrachten bezig zijn met morele opvoeding en met welke spirituele praktijken zij hun waarden voeden. Van Leeuwen interviewde over dit onderwerp tachtig leerkrachten, allen werkzaam binnen een stichting voor katholiek basisonderwijs. De interviews wijzen uit dat, uitgaande van de hoofdbron van waaarden, dat de leerkrachten, net als de leerlingen, steeds minder religieus gesocialiseerd zijn en op afstand van het kerkelijk gebeuren staan. Dit betekent dat de geleefde identiteit van de school niet langer hetzelfde is als de formele identiteit van de school en dat vraagt om een andere aanpak.

Biografie

Tanja van Leeuwen (1950) studeerde in 1999 cum laude af aan de Katholieke Theologische Universiteit Amsterdam en behaalde in 2009, eveneens cum laude, haar master Interreligieuze Spiritualiteit aan de Radboud Universiteit. Zij heeft katholieke vrouwengroepen begeleid en is levensbeschouwelijk identiteitsbegeleider geweest op katholieke basisscholen.