Boekpresentatie Frederik Muller

15jun2016

16.00 - 18.00

Therese Schwartze, Frederik Muller. Bijzondere Collecties UvA

Boekpresentatie Frederik Muller

Monografie over `baanbreker in de wereld van het boek' door Chris Schriks

15jun2016 16.00 - 18.00

Evenement

Op 15 juni vindt bij de Bijzondere Collecties de presentatie plaats van `Frederik Muller. Baanbreker in de wereld van het boek', geschreven door Chris Schriks.

Frederik Muller

Aan de hand van bronnen uit de Bibliotheek van het Boekenvak, ondergebracht bij de Bijzondere Collecties van de UvA, beschrijft Chris Schriks wie Frederik Muller nu eigenlijk was. Wat hij heeft betekend voor het boekenvak en daarbuiten. Hoe hij opereerde als koopman, antiquaar, veilinghouder en verzamelaar. Hoe hij uitgever werd, welke boeken hij uitgaf en hoe zijn bibliotheek uitgroeide tot een collectie met internationale faam.

Als `gebildeter Mensch' zette Frederik Muller de mens op een te hoge sokkel. Met brede gebaren, als dirigent uit de `Sturm und Drang'-periode of als solist in een negentiende-eeuwse opera, trachtte hij zijn toehoorders te bekeren. Ook zonder dwingende wetgeving hoorden zedelijke normen en waarden te worden nageleefd, waardoor vanzelf een einde zou komen aan het nadrukken en stelen van de letterkundige eigendom van auteurs en hun uitgevers.

Over de auteur

Dr. C.F.J. Schriks (1931) is sinds 1946 betrokken bij het boekenvak als drukker, uitgever en bestuurder. Als rechtshistoricus promoveerde hij in 2004 op Het kopijrecht. Nadien verschenen nog verschillende publicaties van zijn hand op het gebied van de geschiedenis van het uitgevers- en auteursrecht.

Programma

* 15.30-16.00 uur: inloop

* 16.00 uur: welkomstwoord door Steph Scholten, directeur UvA Erfgoed

* 16.10 uur: Menno Polak, conservator Boekhistorische collecties, over de Bibliotheek van het Boekenvak

* 16.20 uur: Chris Schriks over Frederik Muller en de totstandkoming van het boek

* 16.45 uur: aanbieding eerste exemplaren aan Ton Croiset van Uchelen, oud-hoofdconservator van de Universiteit van Amsterdam, en Marike van Roon, hoofdconservator Bijzondere Collecties van de UvA

* 16.50 uur: dankwoorden door Ton Croiset van Uchelen en Marike van Roon

* 17.00 uur: afsluiting en uitnodiging voor een drankje

Aanmelding

U kunt zich tot 8 juni aanmelden door een e-mail te sturen naar uitgeverij Walburg Pers.

Gepubliceerd door Bijzondere Collecties UvA