Onzichtbare uitzaaiingen van eierstokkanker in beeld gebracht

Onzichtbare uitzaaiingen van eierstokkanker in beeld gebracht

15 juni 2016 | PERSBERICHT

Door het gebruik van een nieuw fluorescent middel en een speciaal camerasysteem kunnen `onzichtbare' uitzaaiingen tijdens de operatie zichtbaar worden gemaakt. Bij een geselecteerde groep patienten met eierstokkanker werd met deze nieuwe methode 29 procent meer uitzaaiingen gevonden. Dat blijkt uit onderzoek van de Image-Guided Surgery-groep van de afdeling Heelkunde, de afdeling Gynaecologie van het LUMC en het Centre for Human Drug Research (CHDR) in Leiden. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Clinical Cancer Research van de American Association for Cancer Research.

Dr. Alexander Vahrmeijer

Het gebruik van de fluorescerende stof OTL38 in combinatie met een speciaal camerasysteem is voor het eerst onderzocht bij patienten met eierstokkanker in het LUMC. Dr. Alexander Vahrmeijer, hoofd van de Image-Guided Surgery-groep en dr. Katja Gaarenstroom, gynaecoloog-oncoloog, hebben goede hoop dat deze nieuwe techniek het operatiesucces bij patienten met eierstokkanker kan vergroten.

Speciale fluorescerende stof

Amerikaanse wetenschappers van Purdue University ontwikkelden de fluorescerende stof OTL38. Deze stof bindt aan een receptor die in meer dan 90 procent van eierstokkentumoren aanwezig is, en tegelijkertijd maar weinig in normaal weefsel te vinden is. Dat maakt het mogelijk de tumoren duidelijk te onderscheiden van gezond weefsel. "Een groot bijkomend voordeel van het nieuwe middel OTL38 is dat het je in staat stelt tot een centimeter onder het weefseloppervlak naar uitzaaiingen te speuren", zegt Vahrmeijer.

29 procent meer uitzaaiingen zichtbaar

In samenwerking met prof. Jacobus Burggraaf van CHDR werd OTL38 eerst getest bij gezonde vrijwilligers om zo de optimale dosis en tijd van toediening te bepalen. Vervolgens werd de stof in samenwerking met dr. Katja Gaarenstroom toegediend aan een kleine groep patienten met een gevorderd stadium eierstokkanker die voor dit onderzoek waren geselecteerd. Tijdens de operatie werd met een speciaal camerasysteem gezocht naar fluorescente uitzaaiingen. Het bleek dat dankzij de fluorescentie de gynaecoloog-oncologen gemiddeld 29 procent meer uitzaaiingen, die met het blote oog niet gezien waren, konden opsporen en verwijderen.

Vahrmeijer en Gaarenstroom hopen dat deze methode van nut kan zijn bij het opsporen en zo compleet mogelijk verwijderen van uitzaaiingen van eierstokkanker. In het LUMC wordt nu verder onderzoek gedaan naar het nut van deze methode om uitzaaiingen op te sporen in een vroeg stadium van eierstokkanker of een bepaalde vorm van baarmoederkanker.