Ecofin in het teken van aanpak belastingontwijking

Nieuwsbericht | 15-06-2016 | 09:59

De EU-ministers van Financien willen belastingontwijking aanpakken. In de Raad voor Economische en Financiele Zaken (Ecofin) op vrijdag 17 juni in Luxemburg bespreken de ministers een pakket maatregelen om dit te bereiken.

Wisselwerking landen en banken

Akkoord op aanpak

Tijdens de Ecofin van 25 mei werd al vooruitgang geboekt op dit onderwerp, maar nog geen akkoord bereikt. De inzet van het Nederlandse EU-voorzitterschap is om tijdens de komende Ecofin overeenkomst te bereiken.

Versterking Bankenunie

Verder staat de Ecofinraad stil bij de invoering van maatregelen om de bankenunie te versterken. Tijdens het Nederlands EU-voorzitterschap is in kaart gebracht welke maatregelen wanneer worden ingevoerd en waar verder werk noodzakelijk is.

Terrorismefinanciering

De Commissie zal een update geven over de invoering van het actieplan voor de aanpak van terrorismefinanciering. Kortetermijnacties richten zich bijvoorbeeld op identificatie van derde landen met een hoog risico op terrorismefinanciering en witwassen. En op het opzetten van een platform om nationale lijsten van personen met bevroren tegoeden binnen EU-verband met elkaar te delen.

Overige agendapunten

Andere punten die op de agenda staan zijn de analyse van de Europese Commissie van de algehele verleggingsregeling BTW, de implementatie van het stabiliteits- en groeipact (SGP), het rapport van de Europese Rekenkamer over de buitensporigtekortprocedure.