Koningin Wilhelmina aan de drugs?

TV | wo 15 jun 2016

Verslaggever Vanessa Lamsvelt

Redactie Mirjam Keunen

In het boek `Geschiedenis van het ministerie van Justitie in oorlogstijd' van Marcel Verburg staat een passage over het drugsgebruik van koningin Wilhelmina tijdens de oorlogsjaren in Londen. Hij haalt bronnen aan als historici Cees Fasseur en Lou de Jong. Toch is de verslaving van de koningin een publiek geheim.

De vorstin gebruikte volgens verschillende bronnen pervertine: een middel dat nu bekend staat als crystal meth. De drug werd in de oorlog door soldaten gebruikt om vermoeidheid tegen te gaan.

Marcel Verburg schetst in zijn nieuwe boek de machtsstrijd in Londen die ontstond tussen de ministers en de vorstin. Kwam dat door het moeilijke karakter van Wilhelmina? Kwam dat door een verschil in idealen? Waarbij Wilhelmina streefde naar meer macht voor het Koningshuis terwijl men bezig was met het ontwerpen van bijzondere rechtspraak na de oorlog om mensen te straffen die met de vijand hadden geheuld en de wetgeving om naar parlementaire democratie terug te keren. Of kwam dat door de invloed van verdovende middelen die zij gebruikte? En was het gebruik van deze middelen gemeengoed in de oorlog?

Wat doet dit middel? Wat zijn de gevaren? Hoe werd het in de oorlog gebruikt? Werd het toen gezien als medicijn of als drug? Hoe staat het tegenwoordig bekend? En onder welke namen staat het middel bekend? Wordt het nu eigenlijk nog gebruikt in oorlogen? Drugsdeskundige Daan van Gouwe vertelt ons over deze drug.

Waarom is het een publiek geheim dat de vorstin drugs gebruikte? Doet het afbreuk aan haar imago van onverzettelijke oorlogsvorstin, de stem uit Londen die met hoge stem en gebalde vuist voor Radio Oranje opriep tot verzet tegen Nazi Duitsland? Deed het afbreuk aan haar koningsschap? En hoe uitte zich dat? Koningshuisdeskundige en historica Dorine Hermans vertelt het vanavond in de uitzending.

EenVandaag spreekt vanavond met de auteur van het boek, Marcel Verburg.