LTO Modelovereenkomst voor inschakeling zzp'ers op agrarische bedrijven

LTO Nederland heeft met de Belastingdienst overeenstemming bereikt over een modelovereenkomst voor het inschakelen van zzp'ers op land- en tuinbouwbedrijven. Door gebruik te maken van deze modelovereenkomst en te werken volgens de afspraken uit de modelovereenkomst hebben agrarische ondernemers vooraf zekerheid dat zij geen loonheffingen hoeven in te houden en af te dragen. Met de modelovereenkomst wil LTO Nederland haar leden ontzorgen en ze meer zekerheid bieden bij het inzetten van zzp'ers.

Per 1 mei is de zogeheten VAR-verklaring voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) afgeschaft en is de nieuwe wet Deregulering en Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) van kracht. Opdrachtgevers en zzp'ers moeten volgens deze nieuwe wet aantonen dat bij een opdracht geen sprake is van een dienstbetrekking tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers, bijvoorbeeld door aan te tonen dat er geen gezagsverhouding tussen beide partijen bestaat. De nieuwe wet legt meer verantwoordelijkheid bij opdrachtgevers.

Met behulp van de modelovereenkomst van LTO Nederland kunnen agrarische ondernemers en zzp'ers hun afspraken precies omschrijven en uitsluiten dat er sprak is van een dienstbetrekking. Van belang is om vast te leggen wat het resultaat van een opdracht moet zijn en niet hoe dat resultaat bereikt moet worden. Het eindresultaat is dus leidend. Belangrijk is ook om daarna volgens de gemaakte afspraken te werken.

Voor het gebruik van de LTO Modelovereenkomst is een stappenplan beschikbaar. Het stappenplan, de modelovereenkomst en een lijst van veelgestelde vragen en antwoorden zijn beschikbaar via de website van de Werkgeverslijn: www.werkgeverslijn.nl.

15 juni 2016