Rekentoets telt niet mee voor havisten en vmbo'ers

De rekentoets zal ook volgend schooljaar 2016-2017 niet meetellen voor het diploma op de havo en het vmbo. De resultaten zijn niet goed genoeg. Als de toets zou meetellen, dan zouden te veel leerlingen zakken bij het eindexamen.

Volgend schooljaar bekijkt staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs de resultaten weer. Hij beslist dan of het verantwoord is dat de rekentoets meetelt in 2017-2018, zo meldt hij in zijn brief aan de Tweede Kamer. De vmbo'ers en havisten moeten de rekentoets wel gewoon maken, het cijfer komt op een bijlage bij het diploma.

De resultaten van de toets uit 2015 en 2016 stonden ook in de brief. Op de havo is het percentage leerlingen dat een 6 of hoger haalde, gedaald van 44 naar 37 procent. Het gemiddelde cijfer daalde van een 5,5 naar een 5,3. Op het vmbo beroepsgericht bleef het cijfer hetzelfde: een 4,9 gemiddeld. Terwijl de jaren ervoor de resultaten juist verbeterden, vlakken ze nu af, constateert Dekker.

Schrappen

In oktober 2015 keerde de PvdA zich op het allerlaatste moment tegen het meetellen van de rekentoets bij het diploma op vmbo, havo en mbo. Daardoor was er een Kamermeerderheid om de toets tegen de zin van Dekker voorlopig te schrappen.

Op het vwo telde de rekentoets wel mee: vwo'ers moesten minimaal een 5 halen om te slagen. Wel zitten de leerlingen dit jaar nog in een overgangsjaar. Dat betekent dat de rekentoets nog niet bij de kernvakken, zoals Nederlands, Engels en wiskunde hoort. Je mag als je een 5 hebt gehaald voor rekenen ook voor de kernvakken nog een keer een 5 halen, als er een 6 of hoger tegenover staat van een ander kernvak. Vanaf volgend jaar is rekenen wel een kernvak.

Op het vwo zijn de resultaten beter: dit schooljaar haalde 98 procent van de leerlingen een 5 of hoger. 85 procent haalde een 6 of hoger voor de rekentoets.

Slaag-zakregeling

De rekentoets werd ingevoerd omdat er vanuit het bedrijfsleven en het vervolgonderwijs klachten waren over het lage rekenniveau. De AOb en de werkgeversorganisatie VO-raad vinden dat de rekentoets niet in de slaag-zakregeling moet komen.