Schijndelse school pakt antisemitisme aan

in Antisemitisme / by Guy Muller / on 15/06/2016 at 16:04 / Tags: antisemitisme, CIDI, Voetbal, vooroordelen, Vught

Voor leerlingen van het Elde College in Schijndel krijgt hun antisemitische optreden gevolgen. Dit laat voorzitter Michel Dankers van het College van Bestuur aan CIDI weten. Begin juni zongen tien tot vijftien leerlingen van de school tijdens een gala-tocht door Schijndel het 'SS-lied'. De school heeft nu een speciaal programma samengesteld om "antisemitisme en vooroordelen op school aan te pakken". De leerlingen van de school starten volgende week met hun programma in Kamp Vught.

Examenstoet

Op vrijdagmiddag 3 juni reden de leerlingen in een stoet door het dorp om te vieren dat zij waren geslaagd voor hun eindexamen. Het ging mis toen zij op een bus klommen en zongen: "mijn vader zat bij de commando's, mijn moeder zat bij de SS, samen verbranden zij Joden, want Joden die branden het best.' Dit antisemitische lied, ook wel SS-lied genoemd, wordt ook gezongen door voetbalfans. Maar met voetbal heeft dit weinig te maken en CIDI ziet steeds vaker antisemitische kreten uit het stadion de samenleving in sijpelen.

Identificatie

De dag na de ontspoorde optocht nam de school in een persbericht afstand van het lied. De maandag daarop identificeerde de school de daders, merendeels leerlingen. Sommige leerlingen hadden zich al bij de school verontschuldigd. Een aantal ouders zijn volgens Dankers "zeer geschrokken" over het gedrag van hun kinderen. Diezelfde dag stuurde het bestuur van de school een brief aan alle klassen die door de mentoren werd voorgelezen. De brief ging over discriminatie, antisemitisme, groepsdruk en bewust en onbewust handelen. Naar aanleiding van de brief werden er klassendiscussies gehouden.

Educatief programma in Vught

Volgende week gaan de leerlingen van het Elde College die over de schreef zijn gegaan, naar Kamp Vught voor een apart programma. De school wil "alles doen in hun macht om dit gedrag in de toekomst te voorkomen", aldus Dankers, en ziet een bezoek aan het voormalige kamp als een goede manier. Het is voor de school belangrijk dat de leerlingen tijdens het programma een "persoonlijke stap maken". Hoewel de dag verplicht voor hen is, gaven de leerlingen in een indringend gesprek met de schoolleiding aan dat zij ook zelf het programma willen volgen. Leerlingen met een bijbaan moeten voor deze dag verplicht vrij nemen.